Hummer is hot in Bagdad

Het Amerikaanse leger reed de afgelopen jaren veelvuldig in de Humvee door Irak, met 20.000 stuks om precies te zijn. Nu de oorlog een aflopende zaak is en Amerikanen op het punt staan te vertrekken, neemt de Iraakse bevolking de fakkel over. En rijden mannen in Bagdad het liefst in een Hummer door de stad.
Het moederbedrijf GM zit diep in de problemen en overweegt de Hummer uit productie te halen, ook al omdat de wagen zo’n weinig groene indruk maakt. En Kroymans, de Nederlandse importeur, heeft hem ook al afgedankt.
Maar in Bagdad, zo meldt The New York Times, is dat allemaal heel anders. Daar is de Hummer het nieuwe statussymbool. “Iraki’s zijn er dol op, want zo’n auto is een teken van macht,” zegt Hilli, die samen met zijn broer in Hummers handelt.
Inmiddels verkopen ze zo’n zestig wagens per maand. Beste klanten? Dat zijn hoge overheidsambtenaren die onlangs nog een reusachtige loonsverhoging hebben gekregen. Dat de wagens flink aan de prijs zijn en ook in Irak de olieprijzen erg  zijn gestegen, is geen punt.
Voor de oorlog was een Mercedes of BMW bijzonder in tel. Want een auto is voor Iraakse mannen van het allergrootste belang. Maar nu de Hummer is ontdekt, zijn die andere merken in het verdomhoekje beland. En wil de rechtgeaarde macho in Bagdad domweg een Hummer. Het liefst kanariegeel.

Bron(nen):   The New York Times