Franciscus: “De Paus heeft veel Meesters”

Paus Franciscus heeft de (voor een paus opmerkelijke) gewoonte contact te onderhouden met vrienden van vroeger. Zo belde hij met een oud-leerling en journalist  Jorge Milia. Het verslag van dat gesprekje van Milia is opmerkelijk. Het viel Milia op met hoeveel respect Jorge Bergoglio spreekt over zijn voorganger, die hij "el viejo"  noemt; letterlijk: de oude man. "Vandaag was ik bij el viejo en we spraken lang met elkaar. Ik vind met hem praten en ideeën uitwisselen erg prettig. Je hebt geen idee hoe nederig en wijs de man is." Milia vertelt de paus dan dat mensen hem als beter benaderbaar zien dan zijn voorganger en dat mensen de indruk hebben dat ze met hun problemen bij hem terecht kunnen. De paus antwoordde: "En waarom niet? Ze moeten bij mij terecht kunnen. Het is mijn taak naar hen te luisteren, met hen te bidden, hun hand vast te houden, zodat ze voelen dat ze niet alleen zijn." Maar de paus zegt dat niet iedereen in het Vaticaan dat zomaar accepteert. "Het is niet eenvoudig, Jorge. Er zijn veel Meester van de paus, waarvan er veel een hoop dienstjaren hebben." Hij vertelt dat iedere verandering die hij wil doorvoeren hem grote moeite kost. De grootste moeite was het om meester te blijven van zijn eigen agenda. Want dat willen de prelaten bepalen. Om die reden is hij ook niet in het paleis gaan wonen, omdat pausen daar gevangenen worden van hun secretarissen. "Ik ben degene die bepaalt wie ik ontmoet, niet mijn secretarissen."

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton Martens

  Ik heb persoonlijk helemaal niets met de (katholieke) kerk, maar deze Paus krijgt iedere dag een beetje meer respect van mij door zijn handelswijze.

  • janneke123

   Ik weet ook niet hoe zuiver het allemaal is maar deze man komt op mij steeds prettiger over.

   (in antwoord op Anton Martens)
 2. Robin

  Mooi stukje in scene gezette public relations. Hoax dus.

 3. Jeroen Biegstraaten

  Ik denk dat Jorge heel goed begrijpt wat geloof werkelijk inhoudt.

 4. Kees Cornelder

  Knap staaltje van hoe baas van jezelf te blijven, dus zo. Intrigerende man die Franciscus!

 5. Cornelis Berend

  Daarin schuilt nu precies het gevaar. De wolf zijn schaapskleren. Wat stoort is dat hij ‘hardere’ maatregelen aankondigt voor kindermisbruik binnen de organistie, terwijl zijn volgelingen een verkracht meisje van 11 een abortus onthouden waarbij de gelovige president van het land er nog de sier mee maakt ook. Als de paus dan toch aan het bellen slaat naar de regio waar hij vandaan komt, zou je zeggen….

  De paus wordt vanzelf ‘ziek’ en sterft, als die ‘meesters’ er genoeg van hebben. Na een jaar of 3-4 moet het gemis aan kleine piemeltjes toch behoorlijk gaan opspelen.

Reacties niet toegestaan