Vochtige streken

De Verenigde Staten raken in de ban van Wetlands, het boek van de Duitse schrijfster Charlotte Roche dat in Nederland verscheen onder de titel Vochtige streken. Het verschijnt deze week, en nu is de opwinding al aanzienlijk. 
In het boek rebelleert Charlotte Roche tegen hygiënegekte, de steriele esthetiek van de vrouwenbladen en de gestandaardiseerde omgang met seksualiteit en het vrouwelijk lichaam. Vochtige streken heeft in Duitsland veel opschudding veroorzaakt en een debat over de vrouwelijke seksualiteit op gang gebracht. Al binnen enkele maanden na verschijning gingen er meer dan zevenhonderdduizend exemplaren over de toonbank. 
In ons land was er minder opwinding. We zijn tenslotte wel wat gewend. De Bezige Bij verdiende ook minder geld met het boek dan verwacht. Maar volgende week is Amerika aan de beurt. En op het gebied van taboes over seksualiteit is dat een dankbaar land. 
Volgens Salon zal Wetlands het eerste Duitse boek zijn dat zal doordringen tot de bestsellers lijst van Amazon.com. Salon vindt het boek grappig en voor Amerika ook bijzonder door de expliciete beschrijvingen van de vrouwelijke anatomie. 
In de VS is het debat nog gaande of het boek bij de categorie humor hoort, baanbrekend is, smakeloos, of pornografisch. Maar verkopen zal het wel.

Bron(nen):   Salon.com