Der Spiegel over Trafigura

"Het is een smerige handel, in ieder opzicht: Europese reders verschepen afval naar Afrika, daar wordt de vracht illegaal geloosd. Giftige zware metalen vervuilen de bodem, het water en de vissen - en de handelaren verdienen miljarden."
Der Spiegel duikt in de achtergronden van een affaire die we in Nederland maar al te goed kennen. Het afval van de Probo Koala werd in 2006 gedumpt in Ivoorkust door het bedrijf Trafigura, nadat Amsterdam het schip vol giftig afval gewoon had laten uitvaren. Vijftien mensen kwamen om het leven. Circa 100.000 mensen moesten zich laten behandelen met ademhalingsmoeilijkheden en vergiftigingsverschijnselen. Een Britse advocaat bereidt een zaak voor namens 22.000 slachtoffers, die ieder enkele duizenden ponden schadevergoeding in de wacht hopen te slepen. De zaak - de geëiste schadevergoeding is volgens Der Spiegel de grootste uit de Britse geschiedenis - komt in oktober voor de rechtbank in Londen.
De werkelijk omvang van de afvalstroom naar Afrika is volgens Der Spiegel enorm. Een van de snelst groeiende stromen is die van het 'elektroschroot' - afgedankte elektrische apparaten. Die zou jaarlijks zeer 20 miljoen ton bedragenschien in werkelijkheid wel 50 miljoen ton.

Bron(nen):   Der Spiegel