Recessie in Palm Beach

Lang voor de crisis uitbrak, besloot een winkelier in Palm Beach dat Trillion de juiste naam zou zijn voor zijn kledingzaak op Worth Avenue, de PC Hooftstraat van de stad. Die naam paste goed bij zijn collectie, met sportjacks voor 6.800 dollar of een button down overhemd van 800 dollar. 
Tot ongeveer een jaar geleden leek dit een heel goed concept. Maar toen werd het opeens een stuk rustiger in dit luxe-oord in Florida, waar iemand als Bernard Madoff (hij heeft er een tweede huis) nu veel minder komt dan vroeger. Opeens is de vraag naar sweaters, gemaakt van cashmir wol een stuk kleiner. 
Palm Beach is eigenlijk maar een klein stadje. Hier zitten de Amerikaanse rijkaards boven op elkaar en ze zijn dikwijls zo rijk, dat iemand miljonair noemen gelijk staat aan een belediging. Nu zijn deze mensen allemaal veel geld kwijtgeraakt en je kunt wel zeggen dat de helft van vijftig miljoen dollar nog steeds een hele boel is, maar zo werkt dat niet.
De mensen zijn uit hun doen, zeker het joodse deel van de populatie dat maar al te vaak zijn spaarcentjes bij Madoff had geparkeerd en nu wel heel veel is kwijtgeraakt. Met als gevolg dat in de winkelstraten opvallend veel pandjes leeg staan en ook de huizenmarkt blijkt niet langer schokvrij (huizenprijzen varieren van 700.000 tot zo’n zeventig miljoen dollar). 
In Palm Beach is de crisis het gesprek van de dag. En is de onbezorgde vrolijkheid van vroeger voorgoed verdwenen.
Kijk ook naar de video over dit lustoord, ‘Weekend Without Bernie’ geheten, tweede link.  

Bron(nen):   The New York Times  The New York Times