Maffia schiet te hulp bij aardbeving

In Italië komen miljarden euro’s beschikbaar om de stad l’Aquila op te bouwen na de aardbeving van vorige week. Er zijn grote orders te vergeven en nog voor er een schop in de grond is gegaan, weten sommigen al wie er met het geld vandoor zullen gaan: de camorra (standplaats Napels) en de maffia (standplaats Sicilië).
De vraag is nu hoe te voorkomen dat met de bouw van scholen, publieke gebouwen en huizen overheidsgeld in de zakken van de onderwereld verdwijnt. Een van de manieren is om rechters mee te laten kijken in de bouwcontracten die worden opgesteld. “Daar moeten we met de microscoop bovenop zitten,” aldus een rechtsgeleerde.
Intussen wordt onderzocht of een aantal ingestorte gebouwen (huizen, een ziekenhuis, een studentenflat) niet met bijzonder inferieure materialen was gebouwd. Zo ja, dan is dat vaak een teken dat een deel van de bouwsom destijds al moest worden ingeleverd bij de onderwereld.
Met het herstel na de aardbeving is veel overheidsgeld gemoeid. Er wordt al een bedrag genoemd van twaalf miljard euro. Giuseppe Pisanu, een Italiaanse senator belast met maffia-dossiers, zegt dat er nu zoveel gebouwd moet worden, dat er voor de camorra sprake is van een "mouthwatering opportunity."

Bron(nen):   The Wall Street Journal