Vandaag in The Wall Street Journal: Barendrecht

The Wall Street Journal probeert zijn lezers (en zichzelf) vandaag uit te leggen hoe het mogelijk is. Shell heeft een fantastisch plan om wereldleider te worden in het verwijderen van CO2; de Nederlandse overheid steunt het plan van harte en wil er aan meebetalen, maar dat plan gaat waarschijnlijk toch niet door. Oorzaak: inwoners van Barendrecht.
Die zijn tegen.
Het gaat om een plan om, bij wijze van proef, CO2 van de Shell-raffinaderij in Pernis onder de grond van Barendrecht te bergen. Het experiment kan Shell, zo denkt de WSJ, een beslissende technologische voorsprong geven op een terrein waar de komende decennia veel te verdienen valt.
Maar helaas: het gaat fout als gevolg van "grassroots opposition from locals" en zo kan 'een belangrijke stap tegen het broeikaseffect niet worden gezet, zelfs in een land met een krachtige groene beweging, zoals Nederland.'
We gaan maar niet uitleggen dat de Barendrechtse tegenstanders van de gasberging waarschijnlijk zelf deel uitmaken van de groene beweging (en van alle andere protestbewegingen). Maar even niet als het om hun eigen achtertuin gaat.

Bron(nen):   The Wall Street Journal