Noorse krijgt celstraf omdat ze verkracht is

Een Noorse vrouw die in Dubai is verkracht, heeft een gevangenisstraf van 16 maanden gekregen omdat ze seks buiten het huwelijk heeft gehad. De 24-jarige Marte Dalelv was in maart op zakenreis in het land, toen ze werd verkracht. Ze deed aangifte, maar werd vervolgens zelf beschuldigd. Haar werd ook het drinken van alcohol en meineed ten laste gelegd. Deze week werd ze veroordeeld, meldt de BBC. De man die de Noorse beschuldigde van de verkrachting heeft een gevangenisstraf van 13 maanden gekregen, eveneens voor seks buiten het huwelijk en het drinken van alcohol. Het hoger beroep dat Dalelv heeft aangetekend, wordt naar verwachting in september behandeld. Na ingrijpen van de Noorse regering mag ze het beroep in relatieve vrijheid afwachten. Ze verblijft in het Noorse Zeemanscentrum in Dubai. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide vindt dat de veroordeling ,,lijnrecht indruist tegen ons gevoel voor rechtvaardigheid'' en ,,hoogst problematisch is vanuit het gezichtspunt van mensenrechten''.

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jasper_B

  Ik snap niet dat mensen nog naar zulke landen gaan. Net zoals die twee in Jemen. Of die journalistes die in Caïro werden lastiggevallen. Niet dat het hun eigen schuld is, maar daar heen gaan is niet zonder risico.

  • Niegol

   zakenreis?

   (in antwoord op Jasper_B)
  • Pietje_Precies

   Dubai is zeer goed te doen. Veilig en vrouwvriendelijk. En relatief liberaal. Maar je moet je wel bewust zijn van hoe het een beetje werkt. Ik denk ook niet dat deze case zo zwart wit is als in de media gesuggereerd wordt. De verkrachter is ook gestraft. Wellicht liep ze katjelam het politiebureau binnen. Algemeen bekend, Noren in buitenland = zuipen. Een biertje kost een tientje in Noorwegen, dus die gaan doorgaans los in het buitenland. Vrouw, verkracht en lam, dan scoor je in het M.O. geen punten over het algemeen…
   Maar er moet meer aan de hand zijn dan “alleen maar” een verkrachting. Ze kan ook spijtoptant zijn. Iets te lam uit de broek gesprongen en dan spijt…..
   Ik praat het niet goed, maar het is wel hun land en hun regels. Kunnen wij hier wel bijdehand gaan doen en ons oordeel klaar hebben over een summier bericht in de krant……

   (in antwoord op Jasper_B)
 2. FritsB

  Op zakenreis, maar niet voorbereid op de gebruiken in het gastland. Denken dat ze zich als “one of the boys” kan gedragen en dan ook nog zo naief om aangifte te doen bij de politie als de tegenpartij zich volgens de eigen gebruiken gedraagt. Dom dus.

  • Niegol

   beetje rare opmerking.
   Deze dame was net verkracht en ging naar de politie. ik denk niet dat je dan erg rationeel nadenkt of er rekening mee houdt dat je als dader aangemerkt wordt.

   Bovendien is er geen enkel excuss dat iemand na een verkrachting zo behandelt wordt. Dat ze dat in landen zoals Dubai, Afghanistan, Iran en Sudan doen rechtvaardigd dit niet.

   Je opmerking getuigt heel eerlijk gezegd vooral van “luie stoel-wijsheid” en een compleet gebrek aan empatie. Alleen een beetje jammer dat je dat uit over de situatie van een 24 jarige meid die waarschijnlijk op dit moment meer emotioneel trauma doormaakt dan jij je kunt voorstellen.

   (in antwoord op FritsB)
   • FritsB

    Geen rare opmerking. Dit is een zonder twijfel hoog opgeleide vrouw die op zakenreis was naar Dubai. Daar kom je niet zomaar voor in aanmerking. Het is bovendien gebruikelijk in zakenkringen dat uitvoerig rekening wordt gehouden met, en vooraf informatie wordt gegeven over, de plaatselijke zeden en gewoonten, m.a.w. hoe je de gesprekspartners moet bejegenen en wat je mag verwachten. Doe je iets verkeerd, dan kun je fluiten naar je orders. Als vrouw komt daarbij dat je je uiterst terughoudend opstelt, anders worden heel snel de verkeerde conclusies getrokken.
    Ik weet waar ik over praat, dus doe niet neerbuigend over een gebrek aan empathie. Ga dan zelf daar eens rondneuzen.

    (in antwoord op Niegol)
    • Anton van Haasteren

     Met dit antwoord zullen we Dubai af moeten schrijven van de lijst van beschaafde landen. Verboden voor westerse vrouwen, want als je er verkracht wordt moet je niet naar de politie gaan.

     (in antwoord op FritsB)
    • Niegol

     “doe je iets verkeerd”

     Verkracht worden bijvoorbeeld?

     Nee hoor, de fout ligt hier bij de verkrachter en zijn beschermers. Niet bij deze dame.

     En over neerbuigend gesproken, hoe denk je dat deze dame jouw opmerkingen zou ervaren?

     (in antwoord op FritsB)
  • Templein

   Is het naïef? Ik kan het niet inschatten. De ene keer hoor je daar weer andere verhalen over dan de andere keer. Soms hangt het af van het besloten gezelschap waarin je verkeert. Details kennen we niet.

   Maar ‘dom dus’ is ook een gevaarlijke opmerking.
   Ook in Nederland kregen vrouwen tot de jaren zestig vorige eeuw altijd de schuld bij verkrachting of ongeplande zwangerschap.
   De vrouw had de man of jongen zelf verleid, of ze liep zonder broer of vriend om 9 uur ‘s avonds op straat. ‘Dan vraag je erom,’ zei men dan. En bij ongewenste zwangerschap had de vrouw of het meisje de wijste moeten zijn. ‘Mannen zijn nu eenmaal jagers, vrouwen moeten de grenzen aangeven.’

   De man of jongen ging vaak vrijuit.

   Ook uw reactie doet denken aan de riedel dat het altijd aan de vrouw ligt. Ik hoop dat u het anders bedoelt.

   (in antwoord op FritsB)
 3. catchit64

  Té belachelijk voor woorden. Wat een bananenrepubliek

 4. Anton van Haasteren

  Link met filmpje van het slachtoffer die uitlegt wat er gebeurt is.

  http://www.cbsnews.com/8301-202_162-57594755/marte-deborah-dalelv-norwegian-womans16-month-sentence-in-dubai-after-rape-claim-draws-outrage/

Reacties niet toegestaan