Amerikanen bombarderen per ongeluk koraalrif

Gevechtstoestellen van de Amerikaanse marine hebben bommen laten vallen in het natuurgebied rond het Australische Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld. Dat gebeurde tijdens een misgelopen oefening, meldden Amerikaanse media zaterdag. Over de schade aan het rif is nog niets bekendgemaakt.

Het ongelukkige bombardement was noodzakelijk om de toestellen te redden, zeiden Amerikaanse functionarissen tegen NBC News. De twee AV-8B Harriers moesten hun bommen eigenlijk laten vallen in een oefengebied, maar die missie werd afgebroken.

De piloten konden volgens een functionaris niet landen met de bommen aan boord en evenmin wachten tot ze zonder brandstof kwamen te zitten. Noodgedwongen lieten ze de vier explosieven van 500 pond vallen boven het natuurgebied, op een plek waar de kans op schade aan het rif ,,minimaal'' zou zijn. De zee is er ongeveer 60 meter diep.

De vliegtuigbommen zouden niet zijn ontploft. Volgens de functionarissen zet de marine een operatie op touw om de explosieven weer van de zeebodem te halen. Hij benadrukte dat het scheepvaartverkeer in de tussentijd geen gevaar loopt.