Trump-adviseur Kellyanne Conway stopt ‘vanwege mijn kinderen’

Kellyanne Conway, een van de langstzittende adviseurs van president Donald Trump, vertrekt aan het eind van deze maand uit het Witte Huis. Dat maakte zij maandag bekend op Twitter.

Conway liet in een verklaring weten dat ze haar adviseursrol neerlegt om zich meer op haar familie te kunnen focussen. Ze zei dat het haar eigen keuze was om te vertrekken. Volgens ingewijden bracht Conway president Trump zondag op de hoogte van haar vertrek.

De 53-jarige Conway stond in 2016 aan het hoofd van de presidentscampagne van Trump, nadat hij eerder Paul Manafort ontsloeg als campagneleider. Na de gewonnen verkiezingen trad ze aan in het Witte Huis als adviseur.

Ook echtgenoot George Conway liet weten zich terug te zullen trekken uit het Lincoln Project - dat er juist op is gericht om Trump weg te krijgen - om meer tijd met zijn gezin door te kunnen brengen. Het plotselinge vertrek van de ouders van vier kinderen, lijkt niet los te staan van de woede van hun 15-jarige dochter Claudia. Die liet zaterdag op sociale media weten zich uit de ouderlijke macht te willen laten zetten, zo meldt onder andere Today.

,,Mijn moeders baan heeft mijn leven geruïneerd’', zo schrijft ze onder meer. ,,Het gaat haar alleen maar om geld en bekendheid.’' De dochter is een uitgesproken tegenstander van Donald Trump en ze vindt het verschrikkelijk dat haar moeder zijn beleid moet verdedigen. ,,Je weet dat het leven zich tegen je keert als je eigen moeder naast een homofoob en een verkrachter staat’', zo liet ze al eerder op Twitter weten.

Conway was de eerste vrouw die een gewonnen Amerikaanse presidentscampagne leidde. Het was in 2016 ook voor het eerst dat een vrouw de campagne van de Republikeinse presidentskandidaat voorzat.

De bekendmaking van haar vertrek komt op de vooravond van de Republikeinse Nationale Conventie en met nog iets minder dan twee maanden tot de presidentsverkiezingen. Haar geplande speech woensdag op de conventie gaat volgens ingewijden door.