Waarom het in Spanje opnieuw fout gaat

Voor heel Spanje geldt sinds gisteren een oranje reisadvies. En niet voor niets. Midden in de zomer laait het coronavirus er weer hevig op. Volgens het Spaanse ministerie van gezondheidszorg waren er afgelopen weekend meer dan 19.000 nieuwe besmettingen. Hoe komt dat?

Afgezet tegen het aantal inwoners staat Spanje er momenteel net zo slecht voor als de VS en slechter dan alle Europese landen. Ook het aantal ziekenhuisopnames loopt weer op.

De Volkskrant noemt 4 redenen voor de heftige opleving van het virus.

 1. Spanjaarden zijn sociaal
  Families en vriendengroepen zoeken elkaar graag en vaak op. Ze spreken veel buitenshuis af. Zeker in de zomer brengen ze graag de dag samen door.
 2. Mondkapjes gaan af
  In Spanje zijn mondkapjes buitenshuis verplicht, behalve in de horeca of op het strand. Maar zeker jongere Spanjaarden hebben besloten dat de mondkapjes af mogen zodra ze op de plek van bestemming zijn.
 3. Er wordt te weinig getest
  Er wordt veel te weinig getest en er zijn veel te weinig contactonderzoekers dus áls een besmetting wordt opgepikt dan krijgen de contacten van die persoon niet te horen dat ze in quarantaine moeten.
 4. Vooral armen zijn getroffen
  Het virus gaat vooral rond in slechtere wijken en onder bijvoorbeeld arbeidsmigranten. Vooral die laatste groep heeft weinig baat bij een test, omdat ze in geval van een besmetting direct zonder inkomsten zitten.

Bron(nen):   De Volkskrant