Benedictus wil joden bekeren

Binnen de katholieke kerk is een strijd ontstaan over de houding ten aanzien van het jodendom. Paus Benedictus wil teruggrijpen op de traditionele katholieke gedachte dat alleen het christendom het ware geloof is. En dat betekent dat joden moeten worden bekeerd. Maar met die conservatieve opvatting zijn de meeste katholieken het niet eens.
De Duitse krant Die Welt schrijft vandaag dat de wens van de katholieken om joden te bekeren er door de geschiedenis heen altijd geweest is. Tot 1970 was het officieel beleid van het Vaticaan om te proberen joden op het ‘rechte pad’ te brengen. In dat jaar besloot paus Paul VI echter om te breken met dit beleid; het bekeren van joden was niet langer nodig.
Paus Benedictus denkt daar dus anders over en dat leidt tot rumoer binnen de katholieke kerk. Zo hebben de Duitse katholieken laten weten dat de paus zich geen zorgen hoeft te maken om het welzijn van het volk Israels. "Wat de paus zegt is de sharia op z’n katholieks", zegt een van de leden van de Zentralkomitees der deutschen Katholiken.
Die Welt merkt op dat Benedictus met deze stellingname niet voor het eerst de relatie met de joden op scherp zet. Eerder al haalde hij het notoir antisemitische Piusbroederschap van holocaustontkenner Richard Williamson terug bij de kerk en gaf hij aan de omstreden anti-joodse paus Pius XII zalig te willen verklaren.
Tot slot nog een pikant detail: paus Benedictus arriveert morgen in Israël. Volgens het Vaticaan onder meer om de relatie met de joden te verbeteren.

Bron(nen):   Die Welt