Nederland is goor

Wie terugkeert uit een ver land zal weer opkijken over hoe smerig met name Amsterdam is. In Barcelona zie niet dagenlang vuilniszakken staan of drijven en in de voornaamste winkelstraten loop je niet het risico uit te glijven over mayonaise of een geplette kroket. Dat is anders in Amsterdam. Trouw besteedt vandaag het hoofdredactionele commentaar aan de smerigheid van Nederland en vooral Amsterdam. Een paar fragmenten: "Vooral in de steden plak je aan de stoep vanwege de kauwgom, je fiets raakt lek van de scherven, kinderen spelen in zandbakken vol poep. Nog leven we in een beschaafd land, dus komt de gemeente tegen de klippen op iedere week vegen. Dat bevestigt veel mensen in hun opvatting dat ze door kunnen gaan met rotzooi maken." Een rest van beschaving vertonen mensen die hun afval niet zomaar ergens neergooien. Nee, ze gooien het bij een boom op de grond, alsof het daar toch minder erg is. Populair is ook het elektriciteitskastje, de vensterbank, ja eigenlijk alles met een platte bovenkant; daar kun je mooi je lege blik op neerzetten als het varken in jezelf nog te weinig tot leven is gekomen om het meteen maar op de grond te gooien. Voor de subtieleren zijn er ook nog de fietsen met bagagebak voorop, ook daar kun je mooi je afval in kwijt. Zaterdag moeten de bezoekers van de Canal Parade in Amsterdam weer door afval waden, net als trouwens op Koninginnedag. Dat kan anders. In Berlijn is een straatfeest waar duizenden mensen op afkomen alleen denkbaar met bier uit statiegeldglazen. De oplossing kan zo simpel zijn."

Bron(nen):   Trouw      

33 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Mo Meta

  Veel Nederlanders zijn ook vies. Het beetje hygiëne dat ze hebben is om niet uitgelachen te worden door anderen (geur, gele tanden, vlekken op kleding) anders dan zou het er heel anders uit zien hier.

  • Diederdick

   Meeste buitenlanders zijn nog viezer dus ik denk dat jij met heel andere Nederlanders omgaat dan ik.

   Bedoel je wellicht de medelanders die hier een deel van de bevolking vormen? Veel daarvan doen wel vroom voeten, handjes en misschien het gezicht wassen maar lopen verder dagenlang in dezelfde kleding rond en stinken dan tegen de klippen op? Etenslucht, lichaamsgeuren en zweetlucht.

   (in antwoord op Mo Meta)
   • Pietje_Precies

    en zo’n vieze plakbaard en stinktheedoek op je kop? Ik ben ooit begonnen in een medelanderwijk, en die lazerden de 5l olijfolieblikken, bankstellen en koelkasten gewoon van het balkon. Dan kwam het PvdA wijkteam de zooi opruimen.
    Toen ik ging verhuizen heb ik mn zooi braaf naar die wijk gebracht, en niet naar de vuilstort. Die service werd immers ook van mijn belastinggeld geleverd.

    (in antwoord op Diederdick)
    • AT

     Dus jij lazerde jouw rotzooi gewoon in andermans wijk?

     (in antwoord op Pietje_Precies)
     • Pietje_Precies

      🙂 Eigenlijk woonde ik er nog gewoon, want dat andere huis was toen nog onbewoonbaar vanwege verbouwing. Ik ging dus op in de mores van de buurt….. Grappig eigenlijk. hemelsbreed 500 meter verder wordt van je verwacht dat je zelf je zooi opruimt, maar hier was het service van de gemeente….(keurig naast de bakken opgesteld hoor). Ik zie me nog zitten ‘s ochtends onder mn luxaflex doorglurend toen het onderhoudsteam langskwam. “zouden ze het meenemen?”en ja hoor ging er gewoon bij, naast de bankstellen.
      hoge schoteldichtheid had zo ook zijn voordelen.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Dus je lazerde je rotzooi op straat terwijl je klaagt over ‘vieze plakbaarden’ en ‘stinktheedoeken’ die hetzelfde doen.

      (in antwoord op Pietje_Precies)
    • Diederdick

     Zuidoost zeker? Moest je eerst naar boven kijken om geen bank, koelkast of vuilniszak op je hoofd te krijgen. Mensen die daar meer kwamen wisten dat je niet onder de balkonnetjes of galerijen moest parkeren omdat anders je de gerede kans had op een gedeukt dak vanwege de troep die naar beneden werd geflikkerd.

     Zijn nog wel eens gewonden door gevallen.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
   • Mo Meta

    Wat een felle reacties zeg, alleen omdat mijn reactie ook te lezen is als alleen gericht op autochtonen. Stelletje racisten bij elkaar.

    (in antwoord op Diederdick)
    • Diederdick

     Omdat jouw reactie las als gericht op autochtonen reageren we wat feller. Wij zijn niet racistisch, jouw reactie was dat wel.

     (in antwoord op Mo Meta)
     • Polopsaland

      Jij vat het zo op dat het puur op autochtonen gericht is, maar dat is niet zo. Daar maak je de fout van hokjesdenken. Omdat het een allochtoon is die dat zegt als een autochtoon dat zei was er geen probleem.

      (in antwoord op Diederdick)
     • Diederdick

      klopt, kan het niet anders lezen.
      Lees jij nu ook eens?

      “Veel Nederlanders zijn ook vies. Het beetje hygiëne dat ze hebben is om niet uitgelachen te worden door anderen (geur, gele tanden, vlekken op kleding) anders dan zou het er heel anders uit zien hier”

      Leg mij maar uit waar ik moet lezen dat de poster het anders bedoelde dan als de heel vervelende, racistische en minachtende sneer naar autochtonen die ik er uit lees? Misschien dat ik teveel in hokjes denk?

      (in antwoord op Polopsaland)
     • Polopsaland

      Het artikel zegt Nederland is goor: Hij reageert Veel Nederlanders zijn ook vies. Het beetje hygiëne dat ze hebben is om
      niet uitgelachen te worden door anderen (geur, gele tanden, vlekken op
      kleding) anders dan zou het er heel anders uit zien hier.

      Ik lees veel mensen in Nederland.

      (in antwoord op Diederdick)
     • Diederdick

      Dat lees en interpreteer ik dan anders en dat vat ik persoonlijk op en zo reageer ik ook.

      Denk absoluut niet in hokjes, toevallig 27 jaar heel gelukkig met iemand getrouwd die als allochtoon wordt betiteld in dit land.

      Maar ik herken een sneer naar de autochtoon (=Nederlander en niet Turkse/Marokkaanse/Surinaamse Nederlander) wanneer ik die lees.27 jaar

      (in antwoord op Polopsaland)
     • Mo Meta

      Ze = “veel Nederlanders” aangezien ik mezelf niet schaar onder de vieze Nederlanders. Ik vind mezelf heel erg hygienisch. Ik snap best dat je zo reageert, ik voel me ook sneller aangevallen als het gaat om Marokkanen, ook al is het niet gericht aan mij. Maar het is wel fout om zo te denken, en nog fouter om zo fel te reageren in mijn ogen. Dat ik de term racist gebruik is om de reacties hieronder waarin ik heel sterk een superieuriteitsgevoel proef.

      (in antwoord op Diederdick)
    • Polopsaland

     Mo, Als je naam Piet, Kees of Jaap was en dan dezelfde reactie geplaatst had dan was er geen probleem. Maar het feit is dat de meeste mensen nog denken in wij en zij is dat voor hen een probleem. Zij zien jou niet als een volwaardige Nederlander. Dus jij mag geen kritiek hebben op Nederland(ers), want jij bent immers voor hen geen volwaardige burger. Terwijl jij jezelf wel zo ziet. En dat snappen zij niet.

     (in antwoord op Mo Meta)
 2. Diederdick

  Statiegeld…

  Waren daar nu niet de regering en de verpakkingsindustrie mee bezig? Statiegeld de nek om te draaien zodat er nog meer troep op straat kan worden gedumpt? Turkije en Griekenland achterna qua vervuiling?

  Wat te denken van de verpakkingsbelasting? Direct doorberekend en wel zo dat de bedrijven bijna per omgaande koekjes apart gingen verpakken en zo zorgen voor nog meer troep. Nu wordt verpakkingsbelasting afgeschaft maar gaan de bedrijven recyclen? je bedenkt het niet hè?

  • Pietje_Precies

   sorry, maar je pleurt je zooi echt ZELF op straat hoor! Overal staan prullebakken maar dat smerige volk is te besodemieterd om het weg te gooien waar het hoort. Lekker makkelijk altijd bij een ander zeuren. Een ander moet het altijd oplossen.

   (in antwoord op Diederdick)
   • André Somers

    Niet helemaal waar. Hoewel veel gewoon op straat wordt neergegooid, is een aardig deel van het zwerfafval ook afkomstig van overstromende vuilnisbakken (waar het dus wel eerst in/op gegooid is) en van kapotte huisvuilzakken (o.a. door dieren). Bovendien zorgt minder verpakking gewoon ook voor minder afval, hoe dan ook.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
   • Diederdick

    Blijkbaar was ik niet duidelijk.

    Door statiegeld zullen mensen zich wel tweemaal bedenken voordat ze flesjes of blikjes weggooien. Door nu de industrie ter wille te zijn en het statiegeld af te schaffen (wat volgens VVD heel liberaal is) zullen mensen gemakkelijker troep op straat gooien. De prikkel om in te leveren ontbreekt.

    Hetzelfde geldt voor het verpakkingsconvenant uit 2008, dat heeft fabrikanten ook niet geprikkeld om minder afval te produceren omdat de rekening toch direct bij de consument kon worden gelegd, sterker, ze mochten zelfs 15.000 kilo verpakkingsafval graties produceren.

    Per definitie is de hoeveelheid zwerfafval groter geworden na het verpakkingsconvenant, en dat zal er zeker na het afschaffen van het statiegeld niet beter op worden.

    http://www.echteheld.nl/zwerfafval

    Voor de goede orde, ik keur troep maken op straat af en zet afval gescheiden in chemisch, GFT, grijs, papier, plastic, grof vuil en batterijen keurig op e dag dat het wordt ingezameld op straat. En batterijen lever ik keurig in op de daarvoor bestemde plaats.

    Van mij zal je niet snel zwerfafval op straat vinden.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
    • Diederdick

     En ik heb ook nog een plekje voor het glas, kleding en textiel…
     Wil niet weten hoeveel ruimte dat eigenlijk inneemt.

     (in antwoord op Diederdick)
 3. AVandersloot

  Het heeft te maken met het feit, dat alles verpakt moet worden, zodat er ook dagelijks heel veel afval is. Er is meer verpakking dan men koopt. Een kistje met fruit is bijna ondenkbaar geworden, alles is in plastic gewikkeld. Vanuit de lilaca gezien zegt dit iets over de hoge mate van kunstmatigheid van denken van een mens. Er is een idee en dat moét worden uitgevoerd omdat iemand het heeft bedacht. Dit maakt het leven in zijn totaliteit heel ingewikkeld.
  Kon het verstand weer wat simpeler functioneren, dan zou het zich bewust worden van zijn eigen idiotie. Dan zouden mensen op zoek gaan naar effectievere en eenvoudiger methoden om voedsel en machines en dergelijke aan de klanten aan te bieden. De klant zou niet meer worden gemanipuleerd, hij kan ook de juiste hoeveelheden kopen van de dingen die hij nodig heeft, terwijl nu afgepaste en ingepakte hoeveelheden worden aangeboden.
  Zo zijn verpakking en het afval geworden tot de terreur van de moderne maatschappij.

  • AT

   Heb je wel eens gedacht aan de groenteboer of de slager? Kun je gewoon tijdens prettig persoonlijk contact de juiste hoeveelheid krijgen in een papieren zak of die neem je zelf mee. Daar heb je geen lilaca onzin over ‘kunstmatigheid’ voor nodig. Wat je zegt (of wat volgens jou lilaca zegt) over een idee dat moet worden uitgevoerd is ook nogal vaag, want er zijn genoeg ideeën die nooit zijn uitgevoerd.

   Het probleem is juist dat het verstand te simpel is geworden, te eenduidig. Juist daarom worden we gemanipuleerd, omdat we wel intelligenter, maar minder slim zijn geworden. Laat je niet foppen door de mate van technologie en moderniteit waarmee dit gebeurt. Ons hele leven draait nu juist om effectiviteit en eenvoudigheid, alles wat we uitvinden is er op gebaseerd dat we ons minder zorgen hoeven te maken over ‘tijd’ en ‘moeite’. De klant wordt gemanipuleerd omdat bedrijven hier geld aan verdienen: dingen verkopen onder het mom van ‘efficiënter’, ‘makkelijker’ en ‘hipper’. Doorgaans worden in onze economie wensen gecreëerd in plaats van opgevolgd. Dit leidt tot de gigantische afvalberg omdat mensen eigenlijk niet weten wat ze nu echt nodig hebben en wat ze vervolgens met de kostbare grondstoffen moeten, behalve weggooien. Aan dit afval wordt door anderen vervolgens weer grof verdient terwijl het jouw eigendom is.

   Mensen beseffen niet meer dat ze onderdeel zijn van een ‘holistisch’ ecosysteem waarin we de grillen van de natuur moeten accepteren (dus ook rottend voedsel) en moeten begrijpen dat onze consumptie- en daarmee afvaleconomie haar grenzen heeft bereikt. Daarom geloof ik in een circulaire economie. Lees er eens over, heel interessant en een stuk concreter en effectiever dan dat lilaca ‘voor de zoekende mens’.

   (in antwoord op AVandersloot)
 4. RHK

  Ik kan me nog de tijd herinneren dat Nederland schoon en fijn was om te leven, in het buitenland stonden we bekend als proper volkje. De laatste 30 jaar is het echter in recordtempo een zwijnenstal geworden zowel in de steden als daarbuiten. Ik heb 10 jaar in Amsterdam gewerkt en toen viel het mij als “provinciaaltje” al op hoe smerig alles was en de ondraaglijke stank van kapotgetrokken vuilniszakken die rustig een paar dagen te vroeg aan de straat werden gezet. Ik begrijp echt niet hoe mensen hier willen wonen, laat staan hun kinderen laten opgroeien, Inmiddels is de “smijt alles van me af”-cultuur ook bij de dorpsjeugd en -ouders standaard. Moet je voor de lol eens in een straal van een paar kilometer rond scholen, fastfoodketens, supermarkten kijken waar de blikjes,chipszakken,fastfoodafval enzovoort liggen. De schoolleiding en ouders doen er niets aan, doen net zo vrolijk mee en pleuren hun troep uit het autoraam, dus ocharm de mensen die in de buurt van dit soort vuilnisproducenten wonen.

  Gemeenten zouden er trouwens goed aan doen om niet door te schieten met hun gescheiden inzameling en strikte beleid op inzamelpunten. Ik kan een paar voorbeelden noemen van de gemeentewerf waar ik bepaalde zaken niet in kan leveren of een belachelijk bedrag moet betalen om iets af te voeren wat vervolgens een kapitaal kost.
  Dat nodigt uit om dit soort milieubelastend spul maar in de sloot te pleuren… en je snapt het al : het gebeurt dan ook steeds vaker !
  Producenten en overheden hadden nooit moeten toestaan dat blikjes en petflesjes zonder statiegeld werden ingevoerd, net zoals onnodige blisterverpakkingen wat allemaal onnodig veel afval geeft die we vaak ook nog eens gescheiden moeten inzamelen thuis. Je kunt van mensen niet verwachten dat ze hun postzegelformaat tuintje/balkon helemaal ombouwen tot een gescheiden inzamelstation met bakken voor GFT, restafval, plastic, batterijen, verf, banden, accu’s en ga zo maar door. Die ruimte hebben we gewoon niet ! Dan heb je misschien wel centrale verzamelbakken een paar straten verder, maar daar loop je ook niet iedere keer heen als het slecht weer is en je weer 1 stukje afval hebt. In theorie is de afvalinzameling in Nederland heel mooi, in de praktijk werkt het lang niet altijd.

  Zoals je ziet is het een probleem dat burgers en overheden samen moeten (en kunnen) oplossen… maar ik zal het wel niet meer meemaken dat ons land weer schoon en aangenaam wordt om in te wonen.

  • Pietje_Precies

   waarom nou weer statiegeld? Ik heb nog NOOIT een blikje op straat gegegooid.
   Geef gewoon een boete voor afval op straat gooien. Begin nu op het strand, dan is het begrotingstekort snel weg.

   (in antwoord op RHK)
 5. ikookeven

  Iedereen wil dat het schoon is, en toch is er zoveel troep. Begin gewoon het goede voorbeeld te geven en ruim ook de troep van een ander op, op het strand bijvoorbeeld. Ligt er een leeg zakje chips…. niemand die dat opraapt. Als iedereen dat nou gewoon wel doet (en niet zo koppig blijft…”ik heb het niet gedaan…”). Als iedereen elke dag 1 item van straat/het strand – of ergens buiten – opraapt en weggooit in de vuilnisbak…. moet je zien hoe snel het schoon is. (per dag zeg: 6 miljoen (geschatte mensen die hun hand uit kunnen steken) minder items) En als het schoon is gaat men minder snel iets op straat of strand gooien/achteloos achterlaten. En een vette boete (200 euro) uiteraard voor diegene die het niet kan laten om de boel te vervuilen.

 6. AT

  In vergelijking denk ik dat NL nog steeds een proper land is. Wel zie ik dat stadsreiniging niet heel alert is en constant schoonmaakt, iets dat in veel andere landen wel gebeurt. Helaas heeft stadsreiniging te veel een imago van ex verslaafden of daklozen terwijl het heel belangrijk is en continue gedaan moet worden. Zeker om te zorgen dat vuil zo snel mogelijk weg is, hoe meer er ligt, hoe eerder anderen ook iets op straat gooien.

  Wat mij eigenlijk nog veel meer opvalt, maar komt uit dezelfde mentaliteit, is de hoeveelheid vandalisme. Hoe normaal het is om een nieuw bushokje te slopen, iets onder te kalken, boompjes uit de grond te trekken. Zelf heb ik jarenlang in Spanje gewoond en daar was wel degelijk meer respect voor het publiekelijke domein. De Nederlander lijkt een ziekelijke drang te hebben zich andermans bezit toe te eigenen door het te vernielen of in ieder geval te bevuilen.

  • marianne martens

   u heeft gelijk, schone buurten blijven meestal schone buurten, naast alle goede adviezen van de mails, lijkt het ook een Amsterdamse mentaliteit, ken ook de stad als schoon en opgeruimd. Een zegen, ben van de generatie dat je je eigen afval zelf opruimt, nog steeds.Begrijp helemaal niets van het verschijnsel, alle laten vallen en een vuilnisman/ schoonmaker ( een soort toiletjuffrouw op het CS )= de Ander, op laten ruimen tegen een lage beloning. Heel vreemd, vraag me af wat er in die hoofdjes omgaat, willen ze in zo’n groep, weer even een luier om, om alles te laten lopen tevens zuigen aan een plastic bekertje met doodgeslagen bier.Zijn ze boos op iemand, op de overheid etc. Je voelt je welkom in Barcelona, Leeuwarden, Groningen en andere steden, zo iets van ” Kijk” we zijn trots om de vreemdeling te ontvangen Na een paar uur over de Ramblas wandelen is er een minimum aan rommel. Een wondertje van verbazing en schoon- zijn. In het keurige schone en opgeruimde dorp ,zie je vaak dorpsgenoten, iets opruimen waar kinderen e.a.spelen. Met mijn Amsterdamse mentaliteit voel ik me toch in het dorp ” gekke” lotje bij het opruimen.Doe het wel ook in steden als het niet te vies is, dat wel weer.

   (in antwoord op AT)
 7. Dead Silence

  Amsterdam is gewoon goor,de hele Randstad is goor. Ik kan niet wachten totdat ik er weg ben als ik er ben. De normen en waarden zijn bij velen daar in de grote stad compleet zoek. Ik kom over de hele wereld van Azie tot de VS en af en toe Afrika. Dan zie je pas hoe onfatsoenlijk wij zijn. En vooral dom geteisem is volledig de weg kwijt.

  • AT

   Ik weet niet in welke delen van Azië en Afrika jij bent geweest, maar gezien jouw opmerking over ‘goor’ moet dat dan Japan en wellicht het rijke deel van Kaapstad geweest zijn? Ik kom ook overal en als je naar Chongqing in China, of Lagos in Nigeria gaat is het bepaald niet schoner of beschaafder dan hier. New York blinkt ook niet altijd uit in properheid en vriendelijkheid. Wel eens een trip door Brooklyn gemaakt?

   (in antwoord op Dead Silence)
 8. Saskia Van Der Elst

  In het buitenland worden de toeristische trekpleisters vaak heel goed
  schoongemaakt, maar de sloppenwijken zijn heel wat graadjes viezer dan
  de achterstandswijken in Nederland.

  • marianne martens

   u heeft gelijk.Met het openbaar vervoer, meteen de buitenwijken in, soms is het daar schoon b.v. Bern, vaak niet. New York, spannende de kroon met de Bronx, het leek wel of je direct in de hel keek, geen ramen, verval, rotzooi. Zo kun je als bewoner ook niet leren van jezelf te houden.

   (in antwoord op Saskia Van Der Elst)
 9. Peter Rokers

  Als werkloze schoonmaker weet ik hier alles van. Als iedereen nu zelf eens wat opgeruimder zou zijn hoefde het allemaal niet zo duur te zijn. Duur ? Voor het minimumloon ? Het mag ook steeds minder kosten.

Reacties niet toegestaan