In de Bijlmer zitten nog veel meer criminele Nigerianen

De Bijlmermeer - waar eerder deze week een Nigeriaan stierf, op de vlucht voor de politie - is 'het 419-fraudehart' van Europa en mogelijk de wereld. Bij 419-fraude, genoemd naar het artikel in de Nigeriaanse wet dat deze fraude strafbaar stelt, worden vaak hoogopgeleiden in mailtjes opgeroepen voorschotten te betalen om een veel grotere beloning in de wacht te slepen. Naar die beloning kunnen ze fluiten.
Bijna alle jonge mannen uit de Nigeriaanse gemeenschap in Zuidoost houden zich volgens onderzoekers van de Politieacademie met 419- fraude bezig. De opbrengsten worden volgens het rapport Gouden Bergen van de academie, dat gisteren verscheen, vermoedelijk geïnvesteerd in andere vormen van criminaliteit, zoals mensensmokkel en drugshandel. Ook worden de opbrengsten gebruikt om de voor 419-fraude benodigde valse documenten, identiteitsfraude en handlangers van te betalen. De fraudeurs noemen hun gedrag vaak een vorm van genoegdoening voor alles wat de blanke kolonisten eerder van Nigeria hebben gestolen.
Amsterdam is populair vanwege de goede financiële infrastructuur en de nabijheid van Schiphol en Engeland, waarmee Nigerianen een historische band hebben. Daarnaast is in Zuidoost een Engelssprekend netwerk ontstaan. 'De kerk speelt een belangrijke rol binnen het sociale leven en een dubieuze rol bij de 419-fraude. Zij deelt in elk geval mee in de winst en dit lijkt zeker niet in alle gevallen onbewust te gebeuren,' staat in het rapport.
Doordat veel slachtoffers uit schaamte en angst geen aangifte doen, zijn er geen betrouwbare gegevens over de werkelijke omvang en schade van de 419-fraude. Naar schatting gaat om ten minste vele tientallen miljoenen euro's. Dat Zuidoost als uitvalsbasis dient, heeft volgens de onderzoekers ook te maken met de indruk die Nigerianen hebben dat justitie en politie in Amsterdam 'soft' optreden.

Bron(nen):   Het Parool