Doodziek asielmeisje mag niet naar de dokter

Nederlandse instanties hebben november vorig jaar verzoeken van familie en arts om onmiddellijk bloedonderzoek bij een toen 6-jarige Georgische asielzoeker genegeerd. Na uitzetting naar Polen werd bij het meisje acute leukemie geconstateerd, zo blijkt uit een gezamenlijke reportage van de kranten van Wegener en het EO-programma De Vijfde Dag. Renata Agamiryan kwam in het voorjaar van 2012 met haar familie via Polen naar Nederland. Het gezin vroeg politiek asiel aan. Hun asielverzoek werd afgewezen en ze moesten terug naar Polen, waar ze vandaag kwamen. In afwachting van de afhandeling van het verzoek kwam het gezin terecht in het Asielzoekerscentrum in Baexem bij Roermond. Daar kreeg Renata eind oktober medische klachten, maar volgens de ouders kreeg het meisje geen toegang tot een arts, zelfs niet toen het meisje hoge koorts kreeg. Eind november vroeg een huisarts uiteindelijk een bloedonderzoek aan, maar het detentiecentrum weigerde die uit te voeren. Pas in Polen werd de ernstige ziekte vastgesteld. Artsen schatten dat ze zonder behandeling hooguit een week te leven had.'Waren jullie vijf dagen later gekomen, dan was Renata waarschijnlijk overleden', krijgen haar ouders te horen. De Poolse advocaat van de ouders verwondert zich over de harteloosheid van de Nederlanders, die het doodzieke meisje zonder pardon in het vliegtuig zetten. 'Dit meisje had nooit in het vliegtuig mogen worden gezet. Ze had zorg moeten krijgen in het land waar ze op dat moment was.' In een reactie tegen de kranten van Wegener zegt het Gezondheidscentrum Asielzoekers dat volgens richtlijnen zou zijn gehandeld. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie stelt dat er geen medische redenen waren om de overdracht te vertragen.  

Bron(nen):   ED      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  We zijn ook een harteloos volk aan het worden dat volledig afgestompt is geraakt door een decennium lang xenofobe retoriek uit ‘bepaalde hoeken’. En we zijn het gaan zien als de grootste logica dat asielzoekers en minderheden niet meer als mensen maar als straatvuil worden behandeld.

 2. Dutchy

  “Het Ministerie van Veiligheid en Justitie stelt dat er geen medische redenen waren om de overdracht te vertragen.”
  Nee, als je geen onderzoek doet, kun je ook niks tegenkomen wat een reden zou kunnen zijn om de uitzetting te vertragen.

  “Eind november vroeg een huisarts uiteindelijk een bloedonderzoek aan, maar het detentiecentrum weigerde die uit te voeren.”
  Dit kan natuurlijk niet of ze moeten een erg goede reden hiervoor hebben gehad om een medicus die een medische handeling wil laten uitvoeren niet toe te kennen.

  Goed dat er regels zijn en deze moeten ook worden nageleefd, echter de basale menselijkheid moet niet uit het oog worden verloren, dan zijn we verloren als samenleving.

 3. marianne martens

  De Poolse advocaat zegt:” verwondert zich over de harteloosheid van de Nederland”. Ik hoop dat de advocaat ook voor een gedeelte over zijn medelanders spreekt, die gewoon hier geld willen verdienen voor een betere toekomst en veelal met de nek worden aangekeken, maar wel heel hard werken en hoog zijn opgeleid. Het is beestachtig, wreed en inhumaan, hoe asielzoekers, vluchtelingen, “tijdelijke” buitenlanders ( niet uit Amerika, Zwitserland ) worden behandeld. Waarom worden er zulke heftige woorden gebruikt? Al tientallen jaren ( zie AT ) worden vreemdelingen met de meest vreselijke levenservaringen, waaronder veel kinderen, hier vreselijk behandeld.Onthouden van bijna alles, kleine kamers, weigeren, discriminatie, nauwelijks geen geld om eten te kopen, geen medicijnen , geen eigen bijdrage etc.
  Zelf heb ik een aantal jaren gewerkt in een GGZ organisatie, waar een team werde samen gesteld, met hoogopgeleide professionals, waaronder asielzoekers als medewerker/ collega. Bij het opzetten is veel hulp+ expertise geweest, om alles goed te organiseren.Het is gelukt. Onder Mevrouw Verdonk, als je geen “gat” in je geheugen hebt, is de jacht op alles wat vreemd is, geopend. Advocaten ( een advocaat was alles van Hannah Arendt aan het lezen, dokters/ huisartsen, politici, wethouders waren aanvankelijk woedend, radeloos en uitgeput, vanwege zoveel botheid, grofheid in het toenmalige Asielzoekersbeleid. Er is met, tegenslag, goed werk verricht.Het Gezondheidscentrum Asielzoekers heeft “alles volgens de regels gedaan”. Bij deze zin, krijg je de neiging, om te vomeren, terwijl een jong kind zorg nodig heeft en bijna dood was. Ze is nu ws ernstig verzwakt en moet een zware behandeling onder gaan. Hoop dat ze het redt.
  Tevens is het ernstig is dat wij, ik, niet meer in beweging/ actief komen/worden, want we zijn afhankelijk van bureaucratisch systemen, waar elk gevoel en mededogen is uitgeperst.Ook voor de Nederlander is dit hetzelfde. Zal het woord proto- fascistisch systeem nu niet meer noemen.Het klinkt ” oudbollig” maar terugkeer naar een humaan systeem zit er voorlopig niet in.

 4. Cervantis

  Dat is normaal in een a-sociaal land waarin hard wordt geroepen dat we zo sociaal zijn maar waar mensen op wachtlijsten sterven en criminaliteit beloond word

 5. zo maar iemand

  Dat krijg je dus met de VVD (Teeven, Opstelten) op Justitie en Veiligheid. Kleine kinderen laten sterven en intussen zelf de boel kaalplukken/frauderen/witwassen. VVD-ers en innerlijke beschaving gaat kennelijk niet samen. En de VVD-achterban vindt het wel best. Een buitenlander is een buitenlander en vol is vol, ja toch?

  Erbij gezegd dat de medewerkers in zo’n Asielzoekerscentrum stuk voor stuk medeverantwoordelijk zijn. Die hebben het meiske gezien en meegemaakt en ‘njet’ gezegd. Aangevuld met;’ Tja, ik heb de regels niet gemaakt’.
  De kans dat de direct-veranrwoordelijken ter verantwoording geroepen worden, en misschien zelfs consequenties voelen acht ik minimaal.

  Ik ben niet meer verbaasd maar schaam me echt voor dit land.

  • kletsmajoor

   Klein puntje: ook de PvdA het CDA, D66 en zelfs de PVV zijn medeverantwoordelijk voor de huidige asielwetgeving.

   (in antwoord op zo maar iemand)
 6. Dorie Cillekens

  De menselijkheid en vakkundigheid binnen het nederlandse asielzoekersysteem laat kennelijk grote steken vallen. Ik vind het grof schandalig wat hier is gebeurd.
  Op de site van het AZC Baexem staat dat ze vrijwilligers zoekt.
  Voor alle deze vrijwilligersfuncties is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor te leggen. Misschien dat men de mensen die hier reeds hun brood verdienen eens daarop moeten aanspreken.

  Het is schandalig dat een klein meisje door de doktersassistente de toegaan tot de dokter geweerd wordt en vervolgens met paracetamol naar huis gestuurd wordt.

  Ik heb eens op de site van de COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) gekeken en wat staat daar:
  Onze missie:
  Wij huisvesten en begeleiden op een professionele manier mensen in een kwetsbare positie in een veilige en leefbare omgeving, zodat het opvangen van vreemdelingen voor politiek en samenleving beheersbaar blijft en kan worden verantwoord.

  Verder staat in het “INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND” dat in 1995 door Nederland bekrachtigd werd:
  Artikel 24 Gezondheidszorg
  Het kind heeft recht op de best mogelijke gezondheid en op gezondheidszorg-voorzieningen. De overheid waarborgt dat geen enkel kind de toegang tot deze voorzieningen wordt onthouden. Extra aandacht is er voor de vermindering van baby- en kindersterfte, eerstelijnsgezondheidszorg, voldoende voedsel en schoon drinkwater etc.

  Aangezien het COA onder de verantwoording valt van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de heer Mr. F. Teeven, wordt het hoogste tijd dat de heer Teeven eens zijn verantwoordelijk neemt. Hij mag zich nu niet gaan verbergen achter zijn uitspraak dat alles volgens de regels is gegaan. Het is overduidelijk dat hier op een grove manier de rechten van het kind zijn overtreden.
  De heer van Teeven, het wordt tijd dat U weer er weer eens in de schoolbanken duikt voordat U domme uitspraken doet.

  Dorie Cillekens

Reacties niet toegestaan