Is zuipen en veel seks ook feministisch?

Vrouwen die erop los leven, zijn die bezig met vrouwenbevrijding? Menige blogger van de website Jezebel lijkt die mening toegedaan. Op dit populaire vrouwenblog verhalen jonge vrouwen vrijmoedig en soms ook smeuïg over de levens die ze leiden, inclusief hun promiscue seksleven.
De aanval op de Jezebel-bloggers is nu geopend door oudere feministes die een platform hebben gevonden op de nieuwe website Double X van het internettijdschrift Slate. De feministes van de oude stempel tonen zich onder meer geschokt over een televisie-optreden van twee Jezebel-bloggers, die een serieus gesprek weigerden over vrouwenrechten. Een van de twee dames meldde wel terloops dat haar avonturen een keer waren uitgelopen op een verkrachting, maar dat ze daarvan geen aangifte had gedaan. "Ik had wel iets beters te doen. Zuipen bijvoorbeeld."
In een reactie schrijft columniste Linda Hirschman van Double X dat Jezebel vrouwen te kijk zet. De bloggers maken zichzelf belachelijk, en zouden zelf-verwennerij verwarren met een politieke strijd voor gelijke rechten. Hirschman is bijgevallen door andere feministes, onder wie Naomi Klein. "Het feminisme is in gevaar als we onze eigen geschiedenis niet meer kennen, en denken dat een tattoe en een condoom voor een revolutie kunnen zorgen."
Maar Jezebel krijgt bijval van andere jongere vrouwen. "Feminisme wil zeggen dat vrouwen het recht hebben zich net zo slecht te gedragen als mannen doen," aldus Ellie Levenson, auteur van het boek The Noughtie Girl's Guide to Feminism. "En dan moeten we ook kunnen lezen over vrouwen die van dat recht gebruik maken."

Bron(nen):   The Observer  Double X  Jezebel