High tech Zuid Korea

In Zuid Korea zijn mensen zo mobiel als het maar kan. The New York Times neemt Kim Hee Young als voorbeeld, een 21-jarige statisticus van de universiteit van Seoul.
Ze staat op als het alarm van haar zaktelefoon afgaat, kijkt in haar scherm om te zien wat voor weer het wordt - belangrijk bij de kledingkeuze. Onderweg in de metro kijkt ze in haar telefoon hoe haar banksaldo erbij staat, ook kan ze dan zien of een boek dat ze zoekt aanwezig is in de bibliotheek. Als ze dan nog niet op haar werk is, is er tijd voor een spelletje, voor gewoon internetten of even tv kijken. Tot ze op de campus is gearriveerd, waar ze dankzij een telefooncode naar binnen kan.
‘Als ik mijn portemonnee ben vergeten is dat nog daaraan toe,’ zegt ze, ‘maar als ik mijn telefoon kwijt zou zijn, loopt alles in de soep.’
Natuurlijk, de telefoon is allang veel meer dan een telefoon alleen, maar in Zuid Korea met zijn hoogwaardige draadloze netwerken en dankzij technologische reuzen als Samsung en LG is beter dan waar ook de mobiele toekomst zichtbaar.
De telefoon moet het centrale punt in ieders leven worden, zegt iemand van een telefoonmaatschappij. Geldverkeer, transport, lidmaatschappen, ID-kaart – alles kan met de telefoon gebeuren.
Koreanen nemen ieder jaar een nieuwe telefoon en de verslaggever van The  NY Times ziet hele volksstammen in het openbaar naar soaps kijken of talloze andere handelingen verrichten. Allemaal met de mobiel.
Zo is Zuid Korea ieder land ver vooruit – zelfs Noord Korea kan hier niet aan tippen - en mag het landje een laboratorium heten voor de rest van de wereld. Contant geld is in hoog tempo aan het verdwijnen, oline-aankopen nemen een geweldige vlucht, de krant wordt in het scherm gelezen en dat is nog lang niet alles.
Recentelijk werd een groep taxichauffeurs in Seoul ontslagen. Hoe? Per telefoon. 

Bron(nen):   The New York Times