Hotel Hitler

Op de Obersalzberg staat een splinternieuw hotel, Hotel Intercontinental genaamd. De berg (duizend meter hoog) ligt in de Beierse Alpen, niet ver van Berchtesgaden, en is beroemd omdat Adof Hitler er graag kwam.
Voor de komst van de Nazi’s was het een vriendelijk oord met enkele boerderijen en wat pensions waar de stedeling in de zomer naartoe ging. Al die vreedzame lui werden vanwege de oorlog door de Führer weggejaagd en ervoor in de plaats kwamen kazernes en bunkers. In april 1945 werd bijna alles door Britse bommenwerpers vernietigd.
De plek bleef jarenlang onaangeroerd totdat de Duitse deelstaat vreesde dat dit weleens een bruin bedevaartsoord zou kunnen worden. Daarom is er een groot hotel uit de grond gestampt dat moest vergeten hoe Hitler hier ooit ronddoolde met Eva Braun aan zijn zijde.
Volgens de Süddeutsche Zeitung van vandaag is het hotel zo godvergeten lelijk dat het zelfs de vroegere Hitler-bouwwerken in de schaduw stelt. Oeps, was niet echt de bedoeling.
Bovendien is het hele project gefinancierd door de Landesbank die ook gelijk maar de exploitatieverliezen voor zijn rekening neemt. Het hotelconcern Intercontinental heeft zo listig weten te laveren, dat rode cijfers voor rekening van de bank (lees: de staat) komen.
Op dit moment zijn de verliezen opgelopen tot vijftien miljoen euro. Dat lijkt een fors bedrag. Maar als op deze manier niemand er nog aan denkt dat Hitler hier bijzonder graag kwam, is vijftien miljoen slechts een fooi.

Bron(nen):   Süddeutsche Zeitung