Nederlander die mondkapje weigerde uit vliegtuig gezet

Een Nederlandse man weigerde een mondkapje te dragen op een vlucht van het Portugese Faro naar Eindhoven. Transavia zette hem zonder pardon uit het vliegtuig.

Op beelden, die op Dumpert zijn gezet, is te zien hoe de man de stewardess uitlacht als ze hem vraagt zijn mondkapje op te doen, dat op zijn kin hangt. "Ik moet helemaal niks”, zegt hij. "Je kunt ook gewoon normaal tegen mij praten, ik ben gewoon een mens.”

"Vliegen zonder is tegen de regels”, zegt de stewardess nog eens vriendelijk. Maar de man wil van geen wijken weten. "Tegen de regels? Heb jij die regels bepaald dan?” Maar hij trok aan het kortste eind. Ze haalde er een collega en een piloot bij, die de politie belden.

De Portugese agenten haalden de man van boord. "De man weigerde een mondkapje te dragen en gedroeg zich verbaal agressief. Het niet dragen van een mondkapje én het vertonen van verbaal agressief gedrag worden beiden niet geaccepteerd aan boord”, aldus woordvoerster Claudia Metz van Transavia. "Door kordaat optreden van de crew is de man van boord gezet en overgedragen aan de Portugese politie.”

Aan boord van een vliegtuig is een mondkapje verplicht. Tegen de man is aangifte gedaan. Na enige vertraging kon het toestel alsnog vertrekken.