Florida executeert een man die zeker weet dat hij de baas is van de zon

In Florida is John Errol Ferguson terecht gesteld. Hij zat al 35 vast wegens acht moorden in de buurt van Miami. Op zich is de executie geen uitzondering. Maar de executie van Ferguson is opvallend omdat hij zo gek was als een deur. Zijn laatste woorden: "Ik wil jullie allemaal laten weten dat ik de Prins ben van God en dat ik opnieuw zal opgaan."  Dat slotakkoord geeft aan waarom hij niet had horen te worden gedood. Hij had een levenslange medische geschiedenis van paranoïde schizofrenie en hij was in de jaren dat hij in het gevang zat de patient van tientallen dokters die allemaal vaststelden dat hij ziek was. Hij was er onder meer van overtuigd dat hij bijzondere krachten bezat hem geschonken geschonken door Moeder Zon. Hij had ook macht over de zon en de staat wilde hem dood als onderdeel van een communistisch complot dat moest verhinderen dat hij die macht over de zon zou gaan uitoefenen. Je zou zeggen: reden genoeg voor een vrijstelling van de doodstraf op medische gronden. Maar dat werd Ferguson niet gegund. Zowel de juridische instanties als de gouverneur vonden dat hij de dood verdiende. Tot vreugde van de nabestaanden van zijn slachtoffers. Die denken dat hij niet gek was, maar gek deed om onder de doodstraf uit te komen. Hij vroeg niet om een speciaal menu en at dus het standaard menu voor de laatste maaltijd.   

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Le_bon_sauvage

  Zat hij al 35 jaar op death-row? Dan zou iedereen gek worden.
  Amerikanen zijn zelf een beetje van het padje geraakt, maar dat terzijde.

 2. Dutchy

  Nog een reden om tegen de doodstraf te zijn in Amerika, mocht dit verhaal uiteraard waar zijn. Triest iemand te doden die ziek is en niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor zijn daden.

 3. martijnhoekstra

  De rechtstaatsverering van de moderne westerse maatschappijen is wat ongelukkig. Met mensen als dit kan je helaas niets aan. De doodstraf voor deze man is barbaars en onrechtvaardig, net zoals alle alternatieven. Dat er voor elk individu een passende oplossing is binnen een rechtvaardige maatschappij die niet barbaars is een dwaling.

  • Dead Silence

   Ik vind het ook te barbaars voor woorden dat deze zieke man (evenals een groot deel van de individuen die genoemd worden in ” http://nl.wikipedia.org/wiki/Seriemoordenaar” om die reden ter dood veroordeeld worden. Hun niet-zieke slachtoffers verdienden de doodstraf natuurlijk wel.

   (in antwoord op martijnhoekstra)
   • martijnhoekstra

    Natuurlijk verdienden die de dood (of de doodstraf zoals jij het noemt) niet. Als we er voor konden zorgen dat ieder krijgt wat hij verdient zou dat een groot goed zijn. Jammergenoeg kunnen we dat niet. Hoewel we er natuurlijk wel altijd naar moeten blijven streven is het verstandig dat niet uit het oog te verliezen.

    (in antwoord op Dead Silence)
 4. Pim Pandoer

  Een overduidelijk geval van racisme. Naar verluidt zei Obama dat hij evengoed die man kon zijn.

 5. henkwiersma

  Waar het in de U.S.A. om gaat is de vraag of de van een misdrijf verdachte zich bewust was van het feit dat hij een misdrijf pleegde. Je kunt best knettergek zijn maar je toch heel goed bewust zijn van het feit dat hetgeen je aan het doen bent door de wet verboden is. Als je je dus bewust bent van het feit dat je iets onwettigs doet dan kun je worden veroordeeld. Iemand als de seriemoordenaar Ted Bundy was ook behoorlijk ziek in zijn hoofd maar wist verdomde goed dat hetgeen hij deed (moorden) door de wet verboden is en daarom is hij uiteindelijjk op de electrische stoel beland.

 6. Prikker

  Maar… wat als ie ‘t nou toch blijkt te zijn ?

 7. Guest

  Maar stel je nu eens voor dat hij echt de waarheid sprak?
  Dan is hij inderdaad slachtoffer van een complot.
  Want macht over de zon heeft natuurlijk alleen de president van de USA in dit geval Obama.
  En die duldt niemand naast zich,snel opruimen die man, stel je eens voor ,…dat ie doorgaat en straks ook de zon gaat bevelen.

 8. disqus_cDEBEY6Kl8

  Jammer, dat die 8 mensen niet meer leven.

Reacties niet toegestaan