Ronaldo, de man van 94 miljoen

Met de komst van Cristiano Ronaldo, voetballer van het jaar in 2008, en van Ricardo Kaká heeft Real Madrid zich verzekerd van de twee beste spelers ter wereld. En dat alles in slechts enkele dagen tijd. Kosten: 159 miljoen euro.
De 94 miljoen die werden neergeteld voor Ronaldo, zijn een record; niet eerder kostte een voetballer zoveel geld. Misschien een beetje sneu voor Kaká, maar hij kostte slechts 65 miljoen.
Wel moet Real Madrid nog overeenstemming bereiken met de 24 jaar oude Portugees over zijn salaris, want het eerdergenoemde bedrag gaat naar Ronaldo’s oude club, Manchester United. Kaka krijgt bij zijn nieuwe baas 9,1 miljoen per jaar; laten we ervan uitgaan dat Ronaldo zeker niet minder gaat verdienen. Dan moeten in beide gevallen nog bedragen worden afgesproken voor imago- en shirtreclame.
Nog deze week streeft Real naar de overkomst van David Villa, misschien wel de beste spits ter wereld die nu voor Valencia speelt. Vermoedelijke transfersom: een kleine 40 miljoen. Met deze drie spellers heeft Pérez, de nieuwe voorzitter, wel even laten zien dat hij weer terug is bij de club die hij in 2006 verliet.
Eerder stuntte hij op soortgelijke manier met toenmalige voetbalsterren als Zinédine Zidane, Luis Figo, David Beckham en Robinho. Zijn motto: voor een topspeler is de prijs nooit te hoog.
Péreze is een zeer gefortuneerde bouwondernemer, maar u hoeft niet bang te zijn dat hij dit allemaal van zijn eigen geld doet. Alles komt uit de kas van de club – de witte of de zwarte, dat kan ook de International Herald Tribune ons niet vertellen.
Clubinkomsten: enorme tv-rechten, lidmaatschappen, toegangskaarten en marketing. Vooral die laatste inkomsten zullen met de aantrekkelijke verschijning van Ronaldo flink omhoog gaan.
Is het voetbal nog wel spannend nu Real zo sterk is geworden?
Jazeker wel, zegt Rob Hughes, de onvolprezen voetbalverslaggever van de Trib. Tijdens zijn vorige bewind (2000 – 2006) was Pérez namelijk ook op een andere manier legendarisch: hij had totaal geen verstand van het samenstellen van een achterhoede en kocht steeds de verkeerde verdedigers.

Bron(nen):   International Herald Tribune