Steeds meer Amerikanen willen van hun nationaliteit af

De trend is gezet door Facebook mede-oprichter Eduardo Saverin. Hij woont niet in de VS en heeft zijn paspoort ingeleverd misschien uit protest tegen de politiek van zijn land maar ook vooral omdat de Amerikaanse belastingdienst achter Amerikanen in het buitenland aanzit. Volgens de Wall Street Journal zijn er recordaantallen Amerikaanse ex-pats die zijn voorbeeld volgen. Het zijn nog steeds absoluut kleine aantallen. Er zijn 6 miljoen Amerikanen die buiten de VS wonen en van hen hebben in het tweede kwartaal van 2013 1.130 hun paspoort ingeleverd. Maar dat waren er in 1 kwartaal al meer dan in heel 2012. Er is nooit een kwartaal geweest dat het aantal mensen dat de Amerikaanse nationaliteit opgaf hoger was. De voornaamste drijfveer is de  Foreign Account Tax Compliance Act, die Amerikanen in het buitenland in sommige gevallen extra belasting gaat kosten. En dat is van de baan als je je paspoort inlevert. Het Amerikaanse paspoort is altijd iets geweest dat gewild was, waar mensen van droomden, waar om werd gestreden. Maar  1 belastingwet is voldoende om dat gevoel teniet te doen. Want het gevoel een trotse Amerikaan te zijn moet niet teveel geld kosten.  

Bron(nen):   Newser      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. disqus_cDEBEY6Kl8

  Dan zullen die voormalige Yanken zeker geen Nederlander worden.

 2. Templein

  Hr Driehuis verbreedt het verhaal tot de Amerikanen.

  Een van de Amerikanen, B. Barber, verbreedt het afnemende nationalisme aan de rollen van de hedendaagse westerse staten.
  De nationale staat stamt uit de 19e eeuw, toen sociaal-economische systemen op landelijk niveau werden ontwikkeld.
  Maar nu hebben de landen hebben steeds minder visie, minder legitimatie en er is minder vertrouwen in de staat. De staat die vooral een grote belastingdienst is.
  De wereld is geglobaliseerd, ook qua netwerken en het zijn de grote steden waar de meeste aardbewoners naar toe trekken en zich op richten, niet zo zeer op landen.

  Het is wel interessant wat de rijken der aarde doen en wat de armen. De rijke Gerard Depardieu vertrok bijvoorbeeld uit Frankrijk om zijn geld.

  De media hebben een belangrijke taak om de belastingontduikers op de huid te zitten. Zij zuigen heel veel macht uit democratieën en bepalen via sponsoring van machthebbers-naar-keuze de regels. Dat zie je ook aan Murdoch in Australië.

 3. Herman

  wil iemand het ruilen met een Nederlandse nationaliteit?

 4. Kees Cornelder

  Hoeveel ‘Amerikaanse paspoorthouders’ zijn er ook alweer? Juist, 308.745.538, dat was in 2010. Dus de aanleiding én kop van dit artikel vallen nogal….uhh…. tegen.

 5. Captain Caveman

  Ik wil de Amerikaanse nationaliteit wel hebben. Eigenlijk alleen maar om hem weer in te kunnen leveren….

 6. marianne martens

  Misschien kunnen er dan meer asielzoekers,vluchtelingen, andere culturen naar toe. Ze worden in Europa/ Nederland, steeds minder toegelaten. Zoals Arnon Grunberg in Voetnoot VK schreef ( laatste alinea ):
  “Wel kunnen we op grote schaal Nederlandse Syrische vluchtelingen opnemen. Het Nederlands volk kennende is het uitsluitend daartoe bereid als de vluchtelingen na aankomst a la Dolmatov zelfmoord plegen in hun cel.

 7. johandevri

  Het punt is dat je selectiever moet zijn WIE en WAT je je land inlaat!!! Kansloze arme,bijna analfabeten uit Syrie of Irak voegen niets toe an onze samenleving. Met een hoog opgeleide arts of anderzijds universitair beroep uit vb. India,China,Colombia of Indonesie is dat wel wat anders.(ik noem maar eens even wat landen)
  Neem als voorbeeld eens het immigratiebeleid uit Canada of Australie…..kijk daar moeten we dus naar toe!!
  Vluchtelingen van oorlogs- of natuurgeweld dienen vaker in de eigen regio te worden opgevangen.
  Met het oog op de verdere vergrijzing ware het goed eens beter te kijken naar onze immigratiewetgeving;-)
  Voorlopig kunnen we even vooruit met Polen,Roemenen en/of met Bulgaren…maar dat gaat ook snel veranderen.

 8. FritsB

  Onzin. Er zijn altijd nog veel meer buitenlanders die een moord ouden doen voor een Amerikaans paspoort, al was het alleen maar omdat je dan daar vrijelijk aan het werk kunt gaan. Waren er vorig jaar niet horden Nederlanders die een Amerikaans paspoort hebben aangevraagd omwille van de werkvergunning, en nu boos werden omdat ze dan hun Nederlandse paspoort moesten inleveren? Saverin is van huis uit een Braziliaan die zijn tweede nationaliteit ook alleen maar om commerciële redenen heeft en nu weer in zijn land van oorsprong woont, met ruim vier miljard dollar op de bank.

Reacties niet toegestaan