Zomerlezen

Commencement is door The New York Times uitgeroepen tot een van de beste zomerromans. De schrijver J. Courtney Sullivan (foto) beschrijft hoe vier studentes elkaar na jaren weer ontmoeten omdat iemand gaat trouwen en hoe ze terugkijken op hun studietijd. 
Het boek is warmbloedig, de karakters zijn driedimensionaal, het is vrolijk en bijzonder romantisch. Wie ooit op een campus heeft gezeten, vindt in dit boek alles terug wat hij heeft of had willen meemaken. 
Het is opvallend  dat The New York Times dit boek zo uitvoerig prijst, omdat er een container met vrolijke vrouwenboeken verschijnt en de koper (koopster) nauwelijks bij machte is nog een keus te maken. In de boekhandel buigen de tafels bijkans door met vrolijke vrouwenboeken en van verre zien we op de omslagen al de terrassen, buitenhuizen, parasollen en andere attributen die de lezer een onnozel boek beloven. De chick lit is een schrikbarend succes en schrijvers van slechte boeken maken overuren. 
Uitgevers hebben bijzonder goed door dat ze het van vrouwelijke lezers moeten hebben en het hele productieapparaat en de marketing is daarop gericht. Het zou aardig zijn als iemand nu een gat in de markt ontdekt van intelligente, geestige en waarachtige romans.

Bron(nen):   The New York Times