Armoede maakt van Amsterdamse kinderen drugsdealers

Als hun ouders niet rond kunnen komen, voelen kinderen in Amsterdam zich steeds vaker gedwongen om harddrugs te gaan dealen. Volgens Spits maken criminelen steeds vaker misbruik van de toenemende armoede en de behoefte aan geld van scholieren. Stichting Maatschappelijke Ondersteuning en Integratie (MOI), een vrijwilligersorganisatie die mensen met schulden begeleidt, kwam er als eerste achter dat dealers hard drugs laten bezorgen door kinderen. 'Het gebeurt door de hele stad. We hebben meldingen vanuit Oost, de Bijlmer en het Centrum. Veel kinderen zitten in de tweede klas van de middelbare school. Die zijn een jaar of 14-15 ...', zegt Shazia Ishaq, één van de oprichtsters van MOI. 'Alles voor geld. Deze kinderen zien de school al lang niet meer als een volwaardig alternatief. Familie en vrienden mét diploma in hun omgeving zijn tenslotte ook werkloos. Waarom dan niet nú wat bijverdienen?' De SP maakt zich ernstig zorgen over de situatie. De armoede neemt toe en is inmiddels schrijnend. Een op de vier kinderen in Amsterdam groeit op in armoede.

Bron(nen):   AT5  SP-Amsterdam    

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. iembam

  Gebrek aan opvoeding maakt Amsterdamse kinderen drugsdealers.

  • Paulraw

   Inderdaad ,een normloze opvoeding en dan op tv zien dat je alleen meetelt als je eindigt in de glitter en glamourtop bij X factor ,maakt dat je alles wilt hebben.Vroeger nam je een krantenwijkje voor je beperkte behoeftes ,nu ga je voor het grote geld om er je bling bling telefoon van te bekostigen.

   (in antwoord op iembam)
 2. Templein

  Dat is ook de geschiedenis van de maffia in Italië.

  • AT

   De Italiaanse maffia en soortgelijke vormen ontstaan waar een machtsvacuüm heerst en bendes / families een zogenaamde beschermende rol vervullen en dit doen door afpersing. Georganiseerde misdaad is ook weer iets anders en opereert parallel aan de ‘normale’ samenleving. Het is wat opportuun om Amsterdam met Sicilië of Napels te vergelijken. Wel is het zo dat in sommige wijken waar de politie minder controle heeft, soortgelijke situaties als in Napels kunnen ontstaan. Maar maffia is echt wel wat anders.

   (in antwoord op Templein)
   • Templein

    Ik weet niet meer waar ik het las, maar de maffia zou inmiddels weer welig opbloeien in Sicilië en Napels.
    Als redenen werden opgesomd:
    werkloosheid, onwillige banken om geld uit te lenen, leden van de bevolking die sociaal de armer wordende medeburgers steunen, van leningen voorzien en af en toe vragen om een klusje als tegenprestatie.
    Gaandeweg wordt het geld steeds belangrijker en de (criminele) verplichtingen worden onder druk steeds meer opgeschroefd.
    Veel politiecontrole wordt ook moeilijker als er in allerlei buurten netwerken ontstaan van mensen met genoemde activiteiten.

    Ik zal niet zeggen dát het hier ook zo gaat gebeuren, maar ik heb mijn naïviteit inmiddels verloren. Wat exclusief bij de zuiderlingen hoorde volgens ons, schuift soms langzaam op richting Noorden.

    (in antwoord op AT)
 3. Divert

  Ik bracht vroeger kranten rond en vulde vakken in de supermarkt om aan geld te komen.

  • zo maar iemand

   Ik ook. Maar dan moeten die baantjes er wel zijn.

   (in antwoord op Divert)
   • Divert

    Natuurlijk zijn die baantjes er. Er zijn meer supermarkten dan ooit, die vaker open zijn dan ooit en meer omzetten dan ooit. En dan heb ik het nog niet eens over de andere baantjes. Het echte probleem is dat je van handelen in drugs niet moe wordt en dat het veel meer geld oplevert dan vakken vullen in een supermarkt.

    (in antwoord op zo maar iemand)
  • nadine_v

   Dat doen mijn kinderen nog steeds, maar die komen dus niet in de krant.

   (in antwoord op Divert)
 4. Han Willemse

  Opgeklopt kul onderzoek van subsidiewolven !

 5. Dead Silence

  Een normaal baantje zoeken is natuurlijk ook niet stoer in bepaalde kringen. Met werk bij de boer (bestaat niet in Amsterdam) maak je geen indruk. Nu liggen die natuurlijk ook niet voor het oprapen in deze tijd en vanwege de malaise is er grote vraag naar drugs. Je kan jezelf natuurlijk ook prostitueren. Maar dat artikel lezen we binnenkort hier bij wel.nl.

 6. disqus_cDEBEY6Kl8

  Niet de armoede maakt jeugdige drugsdealers, maar criminele gezinnen en de zucht naar snel en veel geld.

 7. Anna

  Komt niet door armoede maar omdat ze , net als hun oudere broertjes (die niet werken maar allemaal in een VW Golf , BMW en Audi rijden , merkkleding dragen en de nieuwste communicatie toestellen hebben ) zien hoe makkelijk het is om dit voor elkaar te krijgen . De ouders delen mee en profiteren net zo hard , anders zou dit nooit gebeuren . Schandelijk wat een opvoeding !

 8. catchit64

  Alleen in Amsterdam?

 9. Pietje_Precies

  gut, ‘t zijn dus eigenlijk slachtoffers….

 10. lawabidingcitizen

  Deze maatschappij maakt de kinderen criminelen, niet de ouders of de opvoeding. Tegenwoordig moet je het maximale geven om het minimale te krijgen. Als je de keerzijde van de medaille kent, dan pas zul je begrijpen dat de kinderen geen daders zijn maar slachtoffers.

 11. suodo

  deze stichting heeft goede bedoelingen Althans probeert de feiten zo keurig mogelijk naar buiten te brengen.
  Ik vind dit dapper en hoop dat ze zich aansluiten bij een politieke partij

Reacties niet toegestaan