‘Gras-etende’ man bedreigt Japans welvaart

Japan wordt geconfronteerd met twee grote uitdagingen: het lage geboortecijfer en tegenvallende consumptie. Dan helpt het niet dat steeds meer Japanse mannen zich een nieuwe identiteit aanmeten, die van 'gras-etende jongens'. Het gaat hier om jonge mannen die niet meer willen deelnemen aan het jachtige leven, maar liever rust zoeken, geen vlees meer eten en ook niet erg geïnteresseerd zijn in seks. Het Amerikaanse internettijdschrift Slate meldt dat volgens een recent onderzoek inmiddels zo'n zestig procent van de Japanse twintigers zich 'gras-eter' noemt.
Tegelijkertijd is een nationaal debat ontbrandt over de vraag hoeveel schade deze  'herbivoren'  aanrichten met hun rebellie tegen de traditionele Japanse levensstijl, waarin mannelijkheid en consumptiedrift centraal staan. Vooral het bedrijfsleven is bang dat mannen nog meer rond hun huis gaan hangen, nog langer bij hun moeder blijven wonen en hooguit in Japan zelf op vakantie gaan.
Ook Japanse vrouwen beklagen zich. "Ik heb laatst een hele nacht bij een jongen doorgebracht, en er gebeurde helemaal niets," jammerde een vrouw in een tv-programma over de gras-eters. Een verklaring zou kunnen zijn dat veel Japanse mannen hun jeugd hebben doorgebracht voor de tv en te midden van computerspelletjes, terwijl alle hun ouders aan het werk waren, waardoor ze nooit hebben geleerd om contact te zoeken.

Bron(nen):   Slate