Mubarak mogelijk deze week al uit de cel

Een rechtszaak tegen de Egyptische oud-president Hosni Mubarak over het verduisteren van overheidsgeld is maandag geseponeerd. De aanklagers zien geen brood meer in deze procedure en de rechtbank besloot daarom de 85-jarige Mubarak wat deze zaak betreft op vrije voeten te laten stellen.

De aanklagers hadden geprobeerd aan te tonen dat Mubarak met anderen, onder wie zijn twee zoons, overheidsgeld heeft weggesluisd om bouwprojecten van de familie Mubarak te betalen.

Een van de advocaten van de beklaagde zei dat de ex-president daadwerkelijk deze week vrij zou kunnen komen, omdat een andere zaak over vermeende corrupte praktijken van Mubarak snel lijkt te stranden. Wanneer dat deze week gebeurt, valt de juridische basis voor de gevangenhouding van de voormalige president weg.

Er loopt weliswaar nog een zaak tegen Mubarak. Hij wacht op een herziening van het proces wegens medeplichtigheid aan de moord op betogers tijdens de opstand die in februari 2011 een einde maakte aan zijn bewind, maar de voorlopige hechtenis die de wet in deze zaak voorschrijft, is al verlopen. Mubarak die Egypte vanaf 1981 bijna 30 jaar regeerde, is nog nergens voor veroordeeld.