Zeehond populair op de menukaart

Zeehond kan zich in Canada verheugen op een opmerkelijke populariteit. Dat wil zeggen: populair op de menukaart, vooral als voorgerecht.
The New York Times meldt dat de vraag naar zeehond in Canadese restaurants enorm is toegenomen sinds de Europese Unie vorige maand de invoer van Canadees zeehondenvlees verbood. In de bistro Au Cinquième Péché zit het bijna iedere avond vol en bijna elke gast neemt zeehond als voorgerecht, rauw in dunne plakken en geserveerd met gecaramelliseerde uien.
Het EU-verbod heeft een enorme aandacht gegenereerd voor restaurants die daarvan nu de vruchten plukken. Maar het zijn niet alleen Canadezen die zeehond willen eten. Juist Franse toeristen, die in eigen land vaak tegen de zeehondenjacht zijn, komen de smaak van zeehondenvlees uitproberen.
De aandacht heeft ook geresulteerd in doodsbedreigingen, veelal per e-mail verzonden uit Europa. Maar de Canadese koks zijn niet onder de indruk. Sterker nog: enkele gerenommeerde restaurants die nog nooit zeehondenvlees serveerden, overwegen om dat nu wel te gaan doen.
Zeehondenvlees is traditioneel belangrijk voor de Inuit, de inheemse bevolking uit het noorden van Canada. Zij hebben toestemming om op zeehonden te jagen. Daarnaast vindt ieder jaar een commerciële jacht plaats, hoofdzakelijk gericht op de pels van jonge zeehonden. Daarbij worden 280.000 dieren gedood, op een geschat totaal van 5,8 miljoen.

Bron(nen):   The New York Times