Strijkstok: oprichter verdient veel geld aan AlpeDuZes

Eén van de oprichters van de succesvolle fondsenwervingsorganisatie Alpe d’Huzes heeft in één jaar 160.000 euro aan management fees in rekening gebracht, schrijft NRC Handelsblad vandaag. Dat is raar want de organisatoren gaan er prat op dat de volledige opbrengst naar de kankerbestrijding gaat en niets aan enige strijkstok blijft hangen.  Telkens wordt bij iedereen uitgedragen dat het initiatief helemaal draait op vrijwilligers. En dat lijkt ook goeddeels waar te zijn. Op de 160.000 euro na die mede oprichter Coen van Veenendaal in één jaar liet uitbetalen aan zijn BV. Managementfees, heet de kostenpost. Alpe d'HuZes is een wielerevenement waarbij de Alpe d'Huez een aantal malen achter elkaar beklommen wordt, om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Het idee van de Alpe d’HuZes stamt uit de zomer van 2005. Toen bedachten initiatiefnemers Coen van Veenendaal en Benjo Agterhorst dat het een leuk idee zou zijn om zes maal op één dag de beroemde Alpe d’Huez te beklimmen. Dit evenement kreeg de toepasselijke naam Alpe d’HuZes mee. Het evenement draait op vrijwilligers en alle kosten worden door de deelnemers zelf gedragen. Dit jaar bedroeg de opbrengst 25.192.763,- euro De Stichting reageert geschrokken in NRC op het feit dat de buitenwereld lucht heeft gekregen van de betaling van Van Veenendaal. Het zou eenmalig zijn geweest en voortaan wordt ook Van Veenendaal niet meer betaald  

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  http://www.vfi.nl/website/branche-informatie/brancheonderzoek/feiten-en-cijfers/salarissen-directeuren-goede-doelenorganisaties

  Dan doet meneer Coen het erg goed. But…who cares…de essentie is bijzaak.

 2. DiscuJohn

  Nederland is door en door verrot. Het is dat typische kijk-mij-eens-vooraan-in-de-kerk-zitten-gedrag, maar ondertussen………. Bah.

 3. Templein

  Coen van Veenendaal heeft veel op zijn geweten. Een van de weinige initiatieven die niet draait om de economie, wordt zo haar waarde weer ontnomen.

  Dat werkt demotivering in de hand. Ook mensen hebben, net als de apen van Frans de Waal, een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

  Individualisten die we zijn geworden, bepalen dan liever zelf aan welke organisatie we ons geld geven.

  Jammer en zeer onmaatschappelijk, Coen.

 4. drsdre

  OpRichter Alpe d’HuZes… hoefde maar 1 lettertje te veranderen.

 5. BeelaTeismar

  Geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Klinkt heel nobel. Helaas is alles industrie, en geeft het kapitalisme totaal niets om de mens als persoon, alleen als consument en melkkoe. Of dacht je dat banken je een voordelige hypotheek aanbieden, hahaha, een illusie hoor. Kanker roept bij het publiek gevoelens van medelijden op. Dit medelijden wordt vervolgens door lieden die zoiets als AlpeDuZes oprichten misbruikt om er geld aan te verdienen, totaal gewetenloos.

 6. iembam

  Nou ken ik niet alle ins en outs van dit alles, maar er staat 160 000 euro uitgekeerd aan de bv van coen. Hoeveel salarissen zijn daar van betaald? 1 of werkt daar een ploeg mensen die ieder jaar alles moeten organiseren en daar gewoon een salaris aan over houden, wat helemaal niet raar is. 160 00 is 0,64 % van 25 miljoen. Daar kan geen een goede doelen organistatie zeggen.

 7. disqus_cDEBEY6Kl8

  Mijn bedrijf mocht een aantal keren computers leveren aan het Prins Bernhardfonds zo’n 15 jaar geleden, maar de voorzitter van dat fonds moest natuurlijk wel bij iedere bestelling een gratis pc etc. voor zich zelf hebben.
  Terwijl de man multimiljonair was……

Reacties niet toegestaan