Studeren in de gevangenis voor een betere toekomst

Geen tv, maar studieboeken. De kans op recidive is namelijk een stuk kleiner en de kans op werk een stuk groter als gevangenen tijdens hun gevangenisstraf een opleiding volgen.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat gevangenen die een opleiding volgen in de gevangenis 43% minder kans hebben om terug te vallen in hun oude gedrag. Als ze een beroepsopleiding hebben gedaan, krijgen ze daarna 28% vaker een baan. De uitkomsten zijn gecorrigeerd voor motivatie en andere factoren.
Ook is uitgerekend dat educatie in de gevangenis geld oplevert. Voor elke 75 cent die wordt geïnvesteerd wordt ruim 2,5 euro bespaard in de eerste drie jaar na vrijlating. De opleidingskosten bedragen ruim 1100 euro per gevangene, terwijl gevangeniskosten bijna 7000 euro minder zijn voor een opgeleide gevangene versus een gevangene die geen opleiding heeft gehad.
In Nederland is er sindskort een promotie- en degradatiesysteem in de gevangenis. Het moet gevangenen stimuleren tot studie en moeilijker werk. Eerder moesten ze allemaal 20 uur per week eenvoudig werk doen voor 78 cent per uur. Nu kunnen ze meer verdienen als ze beter hun best doen. Het idee is dat een gevangene zo meer verantwoordelijkheid krijgt, net als in het echte leven. Ook hebben gevangenen tegenwoordig een pc (zonder internet) in hun cel, zodat ze zelfstandig kunnen leren. In feite is het een bezuiniging. Zo zijn er minder leraren nodig. Dat lijkt in het licht van dit onderzoek dus niet zo'n goed idee. In Nederland daalt het recidivecijfer sinds enkele jaren, maar het bedraagt nog altijd 50%.

Bron(nen):   Eurekalert      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  En zoals gebruikelijk in dit soort Westerse onderzoeken gaat men weer eens volkomen voorbij aan het vergeldingsaspect.

  • Templein

   Gevangen zitten is toch vergelding? Als iemand maar 3 weken zit, ja dat is belachelijk, tenminste, als het vergrijp ernstig is.

   Maar bij een normale straf is het voor iedereen goed als iemand leeft zijn leven anders in te richten en de kansen op werk te vergroten. Alleen al een baan geeft nieuwe identiteit en meer onafhankelijkheid, dus nieuwe kansen.
   Daar is de gevangene mee gebaat, maar ook de samenleving.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Stating the obvious there. Of dacht u dat ik ze liever als criminelen wilde laten terugkeren in de samenleving? Dat wil niemand.

    Mijn punt is dat hard (en sober; dus geen internet) straffen bovenaan moet staan. Pas daarna kijken hoe we de ex-crimineel ook echt ex kunnen houden bij vrijlating in de maatschappij. De resocialisatie moet op de straf worden afgestemd, niet andersom. Eerst het straffen, daarna het heropvoeden.

    Daarnaast, het welzijn en leven van de gevangene interesseert me helemaal niets. Enkel (het fatsoenlijke deel van) de samenleving is belangrijk. En ja, dat betekent dus dat de gevangen een nieuwe kans moet krijgen. Maar dat is niet voor zijn welzijn, maar voor de algemene veiligheid.

    (in antwoord op Templein)
    • Templein

     Ik ben het met u eens dat drie weken voor een recidiverende dronken automobilist veel te weinig is. Gelukkig hebben de ouders van het slachtoffer en de sociale media eraan bijgedragen dat er meer maatwerk kwam.

     Toch moeten we niet uit het oog verliezen dat juist in de huidige samenleving de kansen voor de armen minder worden en voor de rijken groter. Dat de coaching van kinderen dezelfde richting opgaat. Dat de jeugdzorg onvoldoende is en alleen nog maar slechter zal functioneren met het nieuwe beleid.

     In een land als de VS zonder verzorgingsstaat is het aantal gevangenen gigantisch groot. In het Ver. Koninkrijk groeit het ook al. Er is meer nodig voor een leefbare, verdraagzame, doch ook rechtvaardige samenleving dan alleen te focussen op het fatsoenlijke deel.

     (in antwoord op Genuine_Defector)
    • BeelaTeismar

     De manier hoe jij tegenover de behandeling van criminelen staat levert juist meer criminaliteit op. Criminaliteit en strafmaat houdt geen verband. De crimineel gaat niet eerst uitzoeken wat de huidige strafmaat is voor hij overgaat tot zijn daad.

     Het volk wil oog om oog en tand om tand, begrijpelijk. Toch is dit idee gebaseerd op emoties. Criminelen moeten juist intensief geanalyseerd en begeleid worden om zo inzicht te krijgen in hun persoonlijkheid en vervolgens adequate maatregelen te kunnen treffen.

     Iemand 20 jaar op water en brood zetten is een totaal achterhaald en conservatief idee. Het slachtoffer moet zeker genoegdoening krijgen maar het aspect van de dader moet evenzogoed aandacht krijgen.

     Stel, je gooit iemand voor 15 jaar de cel in en negeert al zijn behoeftes. Hij zal er als een nog erger monster uitkomen, de gevolgen daarvan zijn niet te overzien.

     (in antwoord op Genuine_Defector)
 2. Templein

  Eindelijk maken ze gebruik van alombekende wetenschap. Wel jammer dat het vanwege de bezuinigingen gaat gebeuren. Bovendien weet ik niet of ze hier alweer de concurrentiestrijd inzetten. Inspireren, graag, maar egocentrisme bevorderen, nee.

  Ook jammer dat er op intermenselijk contact wordt bespaard. Onderzoek wijst juist uit dat het normale medemenselijke contact ook zo’n positieve invloed heeft. Leren alleen kan iemand nog tot een gevaarlijke lonely wolve maken. Leren in combinatie van binding met ‘gewone’ mensen, die hard werken, relaties aan kunnen gaan, enz: juist dat geeft criminelen na hun straf nieuwe kansen.

 3. BeelaTeismar

  Inderdaad, bied ze perspectief. Van een uitzichtloos verblijf in een gevangenis wordt het er niet beter op lijkt mij. Vraag blijft, wanneer men na de in vrijheidstelling gaat solliciteren het verleden van zo’n ‘opgeleide’ ex-crimineel niet tegen hem gaat werken en dan alsnog als afgewezene wederom het criminele pad kiest.

  • Oh_Oh_SarCastro

   Misschien een mooie aanvulling zo een master in logistiek, als je toch weer de drugshandel in gaat.

   (in antwoord op BeelaTeismar)
 4. Jeroen Biegstraaten

  Een mooie manier om de kanslozen van de hardnekkige criminelen te scheiden.
  Wie echt wil ,kan het anders aanpakken.
  Wie niets wil zal ook dit niet aanpakken.

 5. Pietje_Precies

  waarschijnlijk kun je beter een moord begaan, zodat je gratis, rustig en ongestoord je bul kunt halen, dan via de reguliere weg van sociaal leenstelsel…..

Reacties niet toegestaan