Hip Hop a la francaise

De zomer is in Frankrijk het seizoen van de festivals. Pak een Franse krant en je weet niet wat je moet kiezen. Opera in Aix-en-Provence, theater in Avignon, jazz alom aan de Cote-d’Azur. Plus dezer dagen een hip hop festival in de hoofdstad, de Paris Hip Hop Fortnight
Nee, even geen high culture, wel straatkunst en als u het nog niet wist: daar zijn Fransen verdomde goed in. Rap in het Frans klinkt dikwijls beter dan de praatzang van de overkant van de oceaan. 
Meer dan 300 performers –  breakdancers, rappers en wat al niet –  komen optreden. Veel van deze gekleurde artiesten hebben de zwarte voorsteden gekozen om van te getuigen, de zogenaamde banlieues.
In zekere zin is het dus geëngageerde kunst en het feit dat de gemeente Parijs dit festival zo royaal doteert, doet vermoeden dat de politiek graag wil laten merken dat ze het gerap zeer positief tegemoet wenst te treden. 
Rampzalig hoeft dit allemaal niet te zijn. Net als bij sommige popmuziek geldt hier: luister naar de muziek en vooral niet naar de tekst – dan is de kans zo klein mogelijk dat je plezier wordt vergald.

Bron(nen):   The Economist