Hoe het toerisme de natuur kapot maakt

In december zullen 10.000 voorname vrienden van de natuur elkaar in Kopenhagen ontmoeten om te praten over de toekomst van de aarde. Doel: afspraken maken om de uitstoot van Co2 definitief terug te dringen.
Er kleeft een zekere ironie aan deze bijeenkomst. De gasten van de conferentie zullen per vliegtuig komen en in een hotel verblijven. Nou zijn de luchtvaart en de hotellerie kampioen als het gaat om de uitstoot van Co2.
Recentelijk is het World Economic Forum met een studie gekomen, die zich heeft gebogen over toerisme en vervuiling. Uitkomst: ondanks vele goede bedoelingen, neemt de uitstoot van kwalijke stoffen alleen maar toe in deze branche. Oorzaak: toenemende mobiliteit.
Per jaar gaan inmiddels meer van 4 miljard mensen het vliegtuig in. Beschouw de huidige economische crisis als een hele korte pauze. De komende 25 jaar zal de reisbranche 4 procent per jaar groeien. Grootste groeimarkten: Afrika en Azië. De emissies van het vliegverkeer zullen de komende 30 jaar zo meer dan verdubbelen – tot 1,4 miljard ton Co2. Dat is meer dan alle Duitse huizen, fabrieken en auto’s per jaar uitstoten.
Zeker, de vliegtuigen worden steeds schoner. Net als de auto die ons van het vliegveld ophaalt. En de hotels en vakantiekampen waar we verblijven, proberen het met zonne-energie. Maar het helpt allemaal onvoldoende.
We zijn met zijn allen zeer begaan met het milieu. Maar we gaan ook graag op reis – liefst ver van huis, en liefst ook zo vaak mogelijk.

Bron(nen):   Die Zeit