Nederlandse dokter verdient het meest

Vandaag publiceert The New York Times een onderzoek naar de inkomens van artsen – en dat is niet oninteressant. Het is een vergelijkend onderzoek in alle OESO-landen en hebt u zojuist uw medische studie afgerond en staat u op het punt te emigreren, lees dan eerst dit stuk.
De huisarts is het beste af in de Verenigde Staten. Gemiddeld zit hij daar iets boven het inkomen van 150.000 dollar per jaar. In Mexico daarentegen is hij een loser – per jaar kan hij zo’n 25.000 dollar tegemoet zien. Nederland zit samen met Groot Brittannië en Zwitserland vlak achter de VS; dokters in deze landen komen op een jaarinkomen rond de 120.000 dollar.
Maar… in de VS hebben de meeste beginnende artsen een flinke studieschuld, terwijl in sommige andere landen – u kent ze we – de staat grotendeels is opgedraaid voor de kosten van de opleiding.
Voor specialisten geldt een heel ander regime. Hun bezigheid is van onschatbare waarde en gelukkig krijgen ze loon naar werken. En: nergens verdient de specialist (gemiddeld) meer dan in Nederland.
In ons land bedraagt dat inkomen 253.000 dollar. Een heel verschil met Frankrijk (149.000), Zwitserland (130.000) en Denemarken (91.000), om maar eens drie landen te noemen die bekend staan om hun uitstekende medische specialisten.
Conclusie: voor Nederlandse artsen is er geen enkele reden om te emigreren. Of Nederlandse patiënten er verstandig aan doen zich hier te laten behandelen, daarover doet The New York Times geen uitspraken.

Bron(nen):   The New York Times