Paus geeft zegen aan Oscar Wilde

Meer dan een eeuw na zijn dood heeft het Vaticaan de schrijver Oscar Wilde alsnog in de armen gesloten.
Wilde is in 1900 overleden en bekeerde zich op zijn sterfbed tot het katholicisme.
Lange tijd werd hij door Rome beschouwd als een perverse homo die onder decadente omstandigheden door het leven ging. Maar nu verscheen in de Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, een artikel dat beschrijft dat Wilde ‘veel meer’ was dan zomaar een viespeuk. Wilde was een man ‘met veel positieve aspecten.’
Zeker, hij was een non-conformist die het conservatieve leven van het Victoriaanse tijdperk op de hak nam, maar hij was ook iemand die zich achter een masker van immoraliteit afvroeg wat hij goed deed – en wat het verschil was tussen schijn en wezen.
Ja, het feit dat Wilde een obsessie ontwikkelde voor de valse schijn des levens, wordt door de Osservatore met instemming gememoreerd, bijvoorbeeld door aanhaling van een aforisme van de schrijver: ‘the things one feels absolutely certain about are never true.’
Maar natuurlijk, uiteindelijk is het feit dat Wilde zich tot de moederkerk bekeerde, de reden van zoveel bewondering. Wilde, zo schrijft de krant, leidde een moeizaam leven dat vol verlokkingen was maar tenslotte vond hij de weg naar het ware geloof, wat zijn bestaan betekenis gaf.
Uit de rehabilitatie van  Wilde mag overigens niet worden afgeleid dat Paus Benedictus homofilie zou toejuichen. Het homohuwelijk is taboe en homofilie blijft in zijn ogen een afwijking.
Oscar Wilde was overigens keurig getrouwd, had twee kinderen, maar kwam in 1895 in opspraak vanwege een verhouding met ene Lord Douglas, die Wilde beschuldigde van sodomie.

Bron(nen):   The Times