Amsterdam duurste parkeerstad ter wereld

Amsterdam heeft weer iets om trots op te zijn. Parkeren is nergens ter wereld zo duur als in de Nederlandse hoofdstad.
Het dagtarief in Amsterdam is met vijftig euro nog net iets hoger dan in andere autovijandige steden, als Londen, Oslo en Tokio. In Manhattan is het parkeren per dag zelfs tien euro goedkoper dan in Amsterdam.
Dat Amsterdam internationaal koploper is blijkt uit een studie van het  bureau Colliers International, waaover The Economist bericht. Het zakenblad noemt het opvallend dat de parkeertarieven in deze tijden van economische tegenspoed niet naar beneden gaan, terwijl in andere branches de prijzen wel onder druk staan. Sterker nog: In sommige steden gaan de tarieven nog verder omhoog. Dat is ook het geval in Amsterdam. Het uurtarief voor het centrum is vorig jaar nog met een paar dubbeltjes verhoogd tot 5 euro.
Het is bewust beleid, verklaart een woordvoerder van de gemeente in Het Parool. "We doen dit om de stad schoon te houden."
Als het gaat om de maandtarieven valt er voor Amsterdam nog wel iets te winnen. Het maandtarief in Londen bedraagt duizend euro, tegenover slechts 805 euro in Amsterdam. Wellicht houdt die korting verband met de vele wegwerkzaamheden in Amsterdam, waardoor een automobilist eerst een soort Camel Trophee moet afleggen om het stadscentrum te bereiken.

Bron(nen):   The Economist  Het Parool