Michael Jackson houdt VS spiegel voor

Even leek het erop dat de aandacht voor Michael Jackson na de herdenkingsdienst vorige week zou afnemen, maar niets bleek minder waar. Steeds weer duiken nieuwe details, beschuldigingen, filmpjes en verklaringen op die ervoor zorgen dat de dood van de King of Pop een conversationpiece blijft.
Maar langzamerhand wordt ook duidelijk dat Michael Jackson de Amerikanen met zijn levensverhaal een spiegel voorhoudt, zo schrijft The Sunday Telegraph. Want hoe is het mogelijk dat assistenten, hulpverleners en adviseurs waar Jackson zich mee omringde, de wereldster niet tegen zichzelf in bescherming hebben genomen. Ze hebben Jackson juist aangemoedigd in de uitwassen die zijn leven gingen beheersen.
De aandacht richt zich vooral op de doktoren die Jackson de medicijnen en pijnstillers hebben voorgeschreven, waaraan hij verslaafd raakte. "Hij zocht geen mensen die hem hielpen om beter te worden, maar mensen die hem hielpen zijn gewoontes voort te zetten," aldus David McDowell, een psychiater die is gespecialiseerd in verslaving. "Hij kon rondkijken en de doktoren kopen die hem voorschreven wat ie wilde." Het meest schokkende is nog wel dat Jackson als slaapmiddel zelfs het anesthesiemiddel Propofol kreeg toegediend – dus onder narcose werd gebracht als hij wilde slapen.
"We leven in een cultuur waarin mensen denken dat ze het recht hebben om zich goed te voelen, en wel onmiddellijk. En pillen is een manier om daarvoor te zorgen," zegt McDowell. Maar het is ook de hebzucht die nu te kijk staat. Veel fans zullen er voor altijd van overtuigd blijven dat Jackson de dood is ingejaagd door de beslissing om de tien concerten die hij zou geven, op te voeren tot een totaal van vijftig. Jackson werd geëxploiteerd. Ook zijn naasten lijken daar blijk van te geven. Bijna dagelijks zijn er berichten over ruzies over de nalatenschap. Naar verluidt voeren zijn naasten nu een strijd over de vraag of Jackson begraven moet worden in Neverland, zijn voormalige landgoed, dat dan zou kunnen veranderen in een bedevaartsoord dat Graceland van Elvis Presley naar de kroon kan steken.

Bron(nen):   The Sunday Telegraph