Is Hasj verslavend?

 In delen van de VS begint hasj geaccepteerd te raken. In Californie kan je het al bestellen alsof het een pizza is: het wordt gebracht met een brommertje.
Nu wordt het in de VS dus tijd voor de volgende vraag: hoe slecht is hasj eigenlijk. In de jaren van vervolging stond vast dat het erg slecht was. Maar de New York Times publiceert vandaag gegevens waaruit je kan opmaken dat hasj een van de minist gevaarlijke genotsmiddel is. De tabel (links)  lijkt dat te onderschrijven. In de bovenste helft staat, per genotmiddel, hoeveel procent van de mensen het ooit heeft gebruikt. In de onderste tabel staat het percentage dat verslaafd raakte. ‘Anti-anxiety’ staat voor medicijnen als Prozac.

Maar critici raden aan de gevaren niet te onderschatten. Misschien dat de kans  verslaafd te raken meevalt, maar als je eenmaal verslaafd bent wacht je een leven dat geheel in het teken staat van hasj. Zoals trouwens ook de grote groep alcoholverslaafden de dag groepeert rond de borrel (‘Ik drink pas vanaf vijf uur’ is een vrij zeker teken dat je praat met een verslaafde.)
Degenen die niet enthousiast zijn over de legalisatie van hasj wijzen er ook op dat het spul vijf keer sterker is dan in de bloementjestijd van Woodstock."Er zullen eerst flink wat doden moeten vallen, voor de discussie serieus wordt,", zegt een dokter in de Times. "Maar zo moet dat blijkbaar gaan."

Bron(nen):   The New York Times