De perverse rijkdom van een drugsbaron

"Het is alsof het sprookje van Hans en Grietje samenkomt met Pablo Escobar," zo omschrijft de verslaggever van The Wall Street Journal het huis van een Mexicaanse drugsbaron die onlangs is gearresteerd. De rijkdom is puisssant, om niet te zeggen pervers. En we kunnen het allemaal zelf bekijken, want de Amerikaanse krant heeft op zijn website ook een filmpje staan dat gerust een juweeltje mag heten (zie de tweede link). Gaat dat zien!
Het huis in Mexico-stad dat vanaf de straat niet te zien is, is van binnen weelderig ingericht met tal van ornamenten, beelden en zelfs een kleine dierentuin. De tuin beschikt over diverse baden met water dat via watervallen wordt aangevoerd. Op het terrein is ook een disco inclusief podium voor stripteasedanseressen en er is een grot, waar op het moment van de inval juist een groep Colombiaanse drugshandelaren aan het feest vieren was. De bezoekers hadden vanuit de grot door een glazen koepel zicht op de tijgers en leeuwen in de kleine dierentuin. Het filmpje laat ook nog de geheime deur zien, waarachter huiseigenaar en drugsbaron Zhenli Ye Gon 200 miljoen dollar aan contanten had verstopt.
The Wall Street Journal krijgt een inkijkje dankzij het Mexicaanse bureau dat belast is met de verkoop van alle in beslag genomen goederen, waar onder ook een hele verzameling handgemaakte horloges die zijn ingelegd met diamanten. De Mexicaanse manager van het bureau vertelt dat de drugsbaronnen regelmatig proberen om hun inbeslag genomen kostbaarheden terug te kopen. Vandaar dat cash-betalingen niet worden geaccepteerd en een register wordt bijgehouden met de namen van alle kopers.
Op de foto: De vergulde wapens die bij een andere drugsbaron in beslag zijn genomen.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  The Wall Street Journal