Thuisbegraven als nieuwe trend

The New York Times signaleert een nieuwe trend in de Verenigde Staten die mede is ingegeven door de economische recessie, namelijk dat steeds meer mensen besluiten om hun doden zelf te begraven, meestal in hun tuin. Het ‘thuisbegraven’ is de laatste vijf jaar in opkomst, net als dertig jaar geleden een begin werd gemaakt met thuisbevalle’.
Exacte cijfers kan de krant niet geven, maar veelzeggend is dat het aantal organisaties dat zich bezighoudt met thuisbegraven is gestegen tot 45, vergeleken met slecht twee in 2002. De besparingen zijn substantieel. The New York Times is aanwezig bij een begrafenis die de familie slechts 250 dollar kost. Het grootste deel van dat bedrag was bestemd voor het hout waarmee de zoon van de overledene zelf een kist maakte.
Veel mensen zeggen evenwel over te gaan op thuisbegraven omdat dat veel intiemer en persoonlijker is.
Slechts in een paar Amerikaanse staten zijn nabestaanden van een overledenen verplicht om op een of andere manier een begrafenisondernemer in te schakelen, maar ook in die gevallen is thuisbegraven mogelijk. In de meeste staten zijn Amerikanen vrij om een begrafenis helemaal naar eigen inzicht te regelen.
Thuisbegraven in Nederland is lastig. De website Doodgewoon – ‘informeert en amuseert over zaken rond de dood sinds 1994’ – meldt dat het weinig gebeurt. "De wet op de lijkbezorging biedt er ruimte voor, maar de inspectie van het ministerie van VROM geeft bijna altijd een negatief advies."

Bron(nen):   The New York Times  Doodgewoon