Tweede Kamer weer aan de slag na reces

De 150 leden van de Tweede Kamer gaan dinsdag weer aan de slag. Acht weken lang waren ze verschoond van vergaderingen. Het kabinet is al wel weer even bezig. De eerste ministerraad na de vakantie was op 16 augustus.

Een deel van de Kamer moest vorige week vervroegd van reces terug komen. Toen overlegde de Commissie voor Buitenlandse Zaken met de ministers Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie over een mogelijk militair ingrijpen in Syrië.

Het wordt een spannend najaar aan het Binnenhof. Het kabinet moet 6 miljard aan bezuinigingen door het parlement loodsen, terwijl het een meerderheid in de Eerste Kamer mist. De Senaat begint pas trouwens over een week weer met haar werkzaamheden.

Op deze eerste vergaderdag staat naast het vragenuurtje ook de beëdiging van drie nieuwe Kamerleden (voor de VVD, SP en PvdA) op de agenda. Verder zijn er debatten over de derivatenposities van (semi)publieke overheden en over de berichtgeving dat vele veroordeelde criminelen hun straf zouden ontlopen.