3 affaires: AIVD onderzoekt betrouwbaarheid Hero Brinkman

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) doet onderzoek naar de betrouwbaarheid en integriteit van Hero Brinkman. De oud-PVV'er is sinds maandag in dienst bij de recherche in Amsterdam.

Voor het vervullen van bepaalde functies binnen het politiekorps is een zogenoemde verklaring van geen bezwaar vereist. De AIVD onderzoekt nu of Brinkman die verklaring krijgt. Afhankelijk van de uitkomst wordt bepaald welke functie hij krijgt binnen de recherche. De AIVD zal op minstens drie kwesties stuiten die het functioneren van de oud-politicus bij de politie kunnen bemoeilijken. In 2001 reed Brinkman een keer met hoge snelheid en gedoofde lichten weg om een politiecontrole te ontlopen. Vermoedelijk omdat hij teveel had gedronken. Althans: in 2009 biechtte hij op een drankprobleem te hebben. Dat deed hij nadat hij een aanvaring had gehad met de barman van perscentrum Nieuwspoort. De barman vond dat hij genoeg had gehad, Brinkman wilde meer en dat leidde tot een handgemeen dat door de beveiliging van de Tweede Kamer moest worden opgelost. Een jaar later bedreigde Brinkman zijn buurman met een bijl, omdat beiden het niet eens waren over de verbouwing van Brinkmans huis. Voor die laatste affaire is hij veroordeeld. Hij stelde hoger beroep in dat nog dient.

De politicus werkte van 1985 tot 2006 in verschillende functies voor de Amsterdamse politie. Hij kreeg in 2006 politiek verlof om zijn PVV-zetel in de Tweede Kamer te bekleden.