Sudanese vrouw staat terecht voor dragen van broek

Lubna Hussein – hier op de foto – is een Sudanese vrouw van wie we nog meer gaan horen.
Omdat ze bij de VN-vredesmissie in haar land werkte kreeg ze een vrijstelling van rechtsvervolging aangeboden, maar ze heeft laten weten dat ze geen gebruik wil maken van de aangeboden immuniteit. Ze heeft haar baan opgegeven, want ze wil graag terecht staan. Haar vergrijp: het dragen van een broek. Dat is volgens de aanklacht in strijd met ‘de goede zeden’ en dient te worden bestraft met een openbare geseling.
Hussein verscheen gisteren in de rechtszaal in precies dezelfde groene boek die aanleiding was geweest voor haar arrestatie, zo meldt The Independent. Voor de rechtbank in de Sudanese hoofdstad Khartoum speelde zich chaotische taferelen af, nadat tientallen vrouwen in spijkerbroeken of pantalons hun steun kwamen betuigen.
"Toen ze zei dat ze behandeld wilde worden als een gewone Sudanese, was dat een zeer emotioneel moment," aldus een Sudanese mensenrechtenactiviste, die in de rechtszaal aanwezig was. Anderen wijzen erop dat de rechtszaak om meer gaat dan het dragen van een broek. Hussein is een voormalige journaliste die zich zeer kritisch heeft uitgelaten over het bewind van dictator Omar al Bashir.
Hussein en een tiental andere vrouwen werden begin deze maand opgepakt, omdat ze broeken droegen toen ze in een cafë bijeenkwamen. Een paar dagen later werden tien van de vrouwen op het politiebureau ontboden, waar ze na een soort van ‘snelrecht’ ieder tien zweepslagen kregen.

Bron(nen):   The Independent