Jackpot: 119.000.000 euro

In Italië begint de temperatuur nu toch aardig te stijgen en dat heeft weinig van doen met het feit dat het augustus is, zomermaand bij uitstek. Nee, in de SuperEnalotto, de staatsloterij, is de jackpot al sinds januari niet gevallen en de hoofdprijs bedraagt inmiddels 119 miljoen euro. Met als gevolg dat iedereen loten koopt, want je weet maar nooit.
Zo ziet de correspondent van The New York Times bij de bar bij hem in de buurt een constant geroezemoes van mensen die loten kopen en de zichtbaar opgewonden zijn. Het lijkt wel of groeiende werkloosheid en toenemende onzekerheid inzake de economie de verkoop van loten nog meer stimuleert.
Volgens een recent onderzoek leven zo’n 3 miljoen Italianen in armoede – 5 procent van de bevolking – en dagelijks koopt men nu voor een kleine 8 miljoen euro loten van de staatsloterij. Een enkeling beweert dat het een en het ander met elkaar te maken heeft: sommige mensen kopen zich arm aan loten. Blijkbaar is het moeilijk om bestand te zijn tegen de huidige loterijkoorts.
In het stadje Varallo (Piemonte, 7.500 inwoners) worden loten gekocht onder leiding van de burgemeester, waarbij verschillende nummercombinaties worden uitgeprobeerd. Waarom de gemeente hieraan meedoet? Om mensen gelukkig te maken, antwoordt de burgervader. ‘Als we winnen,’ zo beweert hij, ‘kunnen we topvoetballers voor onze club kopen, zoals David Beckham en Alessandro del Piero.’

-
Bron(nen):   The New York Times