Nederland en België: reis niet over de grens

Samenleving
door anp
vrijdag, 16 oktober 2020 om 10:57
nederland en belgie reis niet over de grens1602839327
Nederlanders en Belgen moeten voorlopig niet over de grens reizen, tenzij dat echt noodzakelijk is. Die dringende oproep doen de regeringen van de twee landen. Als mensen wel heen en weer blijven reizen, kan dat het aantal coronabesmettingen verder laten oplopen. De grens blijft wel open.
"Het beperken van sociale contacten, ook internationaal, is het sleutelelement in de strijd tegen het virus", schrijven minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in een gezamenlijke verklaring.
"De grens oversteken voor een café- of restaurantbezoek of om een dagje te gaan winkelen versterkt de verdere verspreiding van het virus aan beide kanten van de grens", aldus Verlinden. Als mensen zich nu niet aan de maatregelen houden "zullen we straks alle sociale contacten een halt moeten toeroepen. En dat wil niemand".
Grapperhaus erkent dat de huidige maatregelen veel van mensen vragen. "Maar als we samen onze schouders eronder zetten krijgen we het coronavirus weer onder controle. Dat betekent dus ook: even niet op bezoek gaan bij onze Belgische buren. Ga niet de grens over als het niet hoeft."