Wie heeft de schuld: de overspelige man, de bedrogen echtgenote, of de Andere Vrouw?

Christopher Ryan, co-auteur van Sex at Dawn, een studie over de seksualiteit in de prehistorie, heeft een boeiende blog over de evolutionaire bronnen van ons moderne gedrag.
Dit keer vraagt hij zich af waarom een affaire soms ontaardt in een echtscheiding. Dat mannen meer vrouwen willen en vrouwen meestal maar een man, dat weten we al en daarover schrijft Ryan wel vaker en op boeiende wijze, maar waarom gaat een affaire doorgaans langs de rand van de afgrond, en soms het ravijn in?
Carl Jung schreef aan Sigmund Freud toen de beide psychiaters nog vrienden waren: "Een voorwaarde voor een gelukkig huwelijk lijkt mij ontrouw." Want, schrijft Ryan, er zijn voldoende evolutionaire redenen om te snappen waarom een man overspel pleegt of plegen wil. Het kan zijn dat hij zich eindelijk een nieuw gezin kan permitteren, welicht speelt mee dat hij zijn eigen dood ziet naderen en dus een keer zijn nageslacht wil veiligstellen, en meespelen kan ook de (naderende) menopauze van zijn vrouw.
Meestal nemen we het de man kwalijk dat het misliep, omdat hij zoveel riskeerde voor zo weinig.  Maar hoe zit het met de twee dames in zo'n verhaal? Hoe zit, evolutionair, hun rol in elkaar? En dragen zij ook schuld of verantwoordelijkheid?
Ryan belooft er in zijn blog op terug te komen, en we houden u op de hoogte.

Bron(nen):   Psychology Today