Griep: kijk uit voor de kus!

Onder druk van de Mexicaanse griep dreigt een oud Frans gebruik te sneuvelen: de begroetingskus. ‘Faire la bise’ komt een beetje in de knel nu her en der de angst voor de varkensgriep toeneemt.
Op meerdere plekken, zoals scholen, wordt ten strengste afgeraden elkaar nog met de mond aan te raken ter begroeting. Soms is dit zelfs een verordening die door de schoolleiding is afgekondigd – met de mededeling dat de burgemeester vierkant achter het besluit staat.
De Franse overheid heeft de kus nog niet in de ban gedaan. Die komt met brochures en video’s waarin wordt gezegd dat iedereen goed zijn handen moet wassen. En zich dient af te wenden als hij moet niesen. 
Overigens behelst de Franse begroetingskus maar een hele korte en lichte aanraking, niet te vergelijken met de tongzoen. Bij deze laatste variant is het zeer wel mogelijk om 40.000 parasieten of 250 verschillende soorten bacteriën aan een ander door te geven.
Terug naar de Franse kus.
Die beperkt zich per begroeting weliswaar tot 2 kussen (en niet de gekke 3 die hier gangbaar zijn), maar daar staat wel tegenover dat collega’s op het werk (mannen/vrouwen en vrouwen/vrouwen) dit ritueel iedere ochtend opnieuw moeten ondergaan.
Kans te over derhalve dat je de griep op een dergelijke wijze in ontvangst neemt of doorgeeft. En dat de griep toch nog een pandemie gaat worden.

 

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung