De wraak van Pablo Escobar

De legendarische drugsbaron Pablo Escobar blijkt zijn vaderland met een lastige erfenis te hebben opgezadeld. De nijlpaarden in zijn dierentuin op zijn oude landgoed Hacienda Nápoles hebben zich namelijk gestaag voortgeplant sinds Escobars dood 16 jaar geleden. Volgens de Colombiaanse autoriteiten zijn de dieren een bedreiging voor hun omgeving gaan vormen.
In het Zuid-Amerikaanse land is een nationale discussie losgebarsten over de vraag of de uitheemse dieren moeten worden afgeschoten. Dat is in één geval al gebeurd. Na de publicatie van een foto van het gevelde nijlpaard kwamen dierenbeschermers in actie. "Er is nog niet één geval bekend van een nijlpaard dat een mens heeft verwond of een oogst heeft vernield," zegt een verontwaardigde dierenbeschermer in The New York Times, die een mooi verslag wijdt aan het dilemma waar Colombia voor staat.
Andere deskundigen menen dat de regering moet ingrijpen om te voorkomen dat de kudde verder groeit en meer nijlpaarden ontsnappen. Zij wijzen erop dat nijlpaarden in Afrika verantwoordelijk zijn voor meer doden onder de bevolking dan welk ander dier dan ook.
Escobar importeerde in 1981 zijn eerste vier nijlpaarden. De kudde is inmiddels uitgegroeid tot zeker 28 dieren. Die leven in enkele meren op het landgoed dat tegenwoordig dienst doet als een soort pretpark. "Colombia is een paradijs voor nijlpaarden, dankzij zijn klimaat, vegetatie en afwezigheid van natuurlijke vijanden," zegt een deskundige. Volgens de beheerder is het goed mogelijk dat naast het afgeschoten nijlpaard al meer dieren zijn ontsnapt. De angst bestaat dat de ontsnapte dieren de basis zullen vormen voor een nieuwe kudde in de dichtbij gelegen rivier, de grootste van het land.
Op Youtube staat een wat ouder filmpje over de Colombiaanse nijlpaarden.

Bron(nen):   The New York Times