Opnieuw onschuldige veroordeeld voor moord

We hadden al de Schiedammer Parkmoord, de Puttense moordzaak en de zaak Lucia de B. – drie zaken waarin mensen ten onrechte voor moord zijn veroordeeld. En nu is daar naar alle waarschijnlijkheid een vierde zaak bijgekomen: de Warneveldse pompmoord.
Het gaat om de moord uit 1985 op de pompbediende Micelle Mooij, waarvoor in 2004 (dus 19 jaar na dato) vier mensen zijn veroordeeld. De veroordeling van ten minste één verdachte is ‘zonder enige twijfel’ ten onrechte, stelt hoogleraar Peter van Koppen in de Volkskrant. Van Koppen onderzoek deed naar de zaak, waarover vandaag een boek verschijnt (zie link).
De veroordeling van de andere drie verdachten is waarschijnlijk ook ten onrechte, maar Van Koppen houdt hier een slag om de arm omdat hij van hen niet het hele dossier heeft kunnen inzien. De veroordeling van de vier is geheel gebaseerd op bekentenissen van twee van hen, die ook al snel weer zijn ingetrokken. De bekentenissen zijn volgens Van Koppen ook evident onzinning en zijn pas afgelegd na tientallen verhoren. Ander bewijs tegen de vier is niet gevonden.
De verdachte van wie Van Koppen zeker is dat hij ten onrechte is veroordeeld – Godfried van Haut – kreeg een straf van acht jaar opgelegd, die hij inmiddels heeft uitgezet. De verdachten waren aanvankelijk door de rechtbank vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar werden in hoger beroep toch veroordeeld door het Gerechtshof in Arnhem.

Bron(nen):   de Volkskrant  Jongbloed Boekhandel