Onfatsoen viert hoogtij (in The USA)

Serena Williams die op de US Open een grensrechter de huid volscheldt en bedreigt. De hele wereld heeft zich erover kunnen verbazen. En het pijnlijke is dat het maar één incident is uit een reeks waarbij publieke figuren in de VS zich misdragen.
"Waar is ons fatsoen gebleven," vraagt de Amerikaanse krant USA Today zich enigzins vertwijfeld af, naar aanleiding van de incidenten. "Zijn we een natie van lomperikken - of houden we gewoon van duidelijkheid?"
Naast Williams zorgde ook het Republikeinse parlementslid Joe Wilson voor ophef, toen hij een toespraak van president Barack Obama tot het Congres onderbrak met de kreet: "U liegt." Een protestactie die algemeen als lomp werd ervaren en nog niet eerder in het Congres was vertoond.
Na de Wilson-kreet volgde nog een derde incident. Tijdens de uitreiking van de MTV-awards pakte rapper Kanye West de microfoon af van Taylor Swift, die de jury juist wilde bedanken voor de prijs die haar was toegekend. Maar West nam de microfoon over, om te betogen dat de prijs eigenlijk aan Beyoncé toebehoorde.
Maar volgens USA Today tonen de reacties op het onfatsoen aan dat de Verenigde Staten voor de beschaafde wereld nog niet verloren zijn. Neem bijvoorbeeld de reactie van Beyoncé, die Swift terughaalde op het podium zodat ze alsnog haar dankwoord kon uitspreken. "Het is een voorbeeld voor iedereen die door zulk onbehoorljk gedrag uit zijn evenwicht wordt gebracht."
Hieronder de opnames van Serena Wiliams. Congreslid Joe Wilson is te zien via de tweede link, en rapper Kanye West via de derde.

Bron(nen):   USA Today  YouTube  YouTube