Heel weinig controle op drankgedrag jongeren

Op veel plaatsen kunnen jongeren onder de 16 ongestraft alcohol drinken. Sinds 1 januari is het toezicht hierop overgeheveld naar de gemeenten, maar daarvan heeft veertig procent nog steeds geen drankpolitie aangesteld. En waar het wel is gebeurd gaat het vaak om zo weinig opsporingambtenaren dat er van effectieve controle geen sprake is. Dat blijkt volgens De Telegraaf  uit onderzoek onder 200 gemeenten door het commerciële Bureau Horeca Bijzondere Wetten, dat betrokken is bij het opleiden van toezichthouders. „Met name kleine gemeenten doen helemaal niets. Ze missen geld om mensen aan te stellen die controleren of horeca, supermarkten en slijterijen zich wel aan de leeftijdsgrens houden”, stelt oud-opsporingsambtenaar Feije Dillema. Vanaf 1 januari dreigt chaos. Dat wordt de grens om te mogen drinken opgetrokken naar 18 jaar. Zeker onder jongeren die nu al 16 zijn en dus al legaal drinken zal dat tot overtredingen leiden. Dat gevoegd bij de geringe omvang van het controle-apparaat zal leiden tot slechte naleving van de nieuwe regeling

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jan koolraap

  Schei toch eens uit met al die controles.
  Je wordt er helemaal mesjokke van.
  Nederland is een klein landje.
  Nu ga je al over de grens om te tanken en drank te halen.
  Straks gaan de jongeren ook over de grens voor een feestje.

  Zuipen doen ze toch wel.

  • Melvin

   van mij mogen ze ook wel de snelheidscontroles opdoeken. Kosten klauwen met geld en helpen de economie nog verder achteruit, omdat er alleen geld vloeit naar de overheid.

   (in antwoord op Jan koolraap)
 2. Bart_van_Oerle

  Wat moet je nou als overheid als ouders het allemaal wel goed vinden? Schaf die drankpolitie maar af, veel te duur en hou het vooral bij goede en regelmatige voorlichting, gericht op jongeren, maar vooral ook op de ouders.
  Met een beetje vertrouwen in de burger en eigen verantwoordelijkheid kom je een stuk verder dan met repressie.

Reacties niet toegestaan