‘Thuis-tatoeëerders gevaar voor de volksgezondheid’

Feestjes waarop tussen een drankje en een sigaret even snel een tatoeage wordt gezet, komen steeds vaker voor. Dit stelt Ad van Thillo van de Nederlandse Bond van Tatoeëerders. "Thuisprikkers doen maar wat en hebben geen idee waar ze mee bezig zijn. Het is een gevaar voor de volksgezondheid." Voor 5 euro heb je op internet al een machine waarmee je een tatoeage kunt zetten. Henk Schiffmacher, de beroemde tattoo-artist, ziet dat vooral jongeren de tatoeagemachine kopen: "Vandaag of morgen volgt er een explosie van één of andere smerige ziekte. En wie krijgen de schuld? Wij, de tatoeëerders die zich aan oneindig veel hygiëneregels moeten houden en keurig een vergunning hebben, terwijl duizenden mensen thuis op elkaar tatoeëren. Het enige wat mensen straks horen, is dat zo’n smerige ziekte door een tatoeage komt. De hele tattoo-industrie zal dan boeten. Als dit zo doorgaat, wordt het de ondergang van de tattoobranche." De wildgroei is voor het Landelijk Centrum Hygiene en Veiligheid (LCHV) geen aanleiding om richtlijnen op te stellen. "De laatste tijd horen we wat meer geruchten erover; deze houden we in de gaten. Maar we hebben niet de indruk dat het zoveel gebeurt als beweerd wordt. Exacte cijfers hebben we niet." Shiffmacher krijgt juist elke week wel iemand in zijn winkel met een verkeerde tatoeage. Hetzelfde geldt voor Van Thillo: "De kwaliteit is vreselijk slecht", zegt Van Thillo. "Ze vragen me om er nog wat van te maken. En dan heb ik het nog niet eens over de tatoeages die te diep geprikt zijn, waarbij de inkt onderhuids is uitgevloeid of de ontstekingen die ik regelmatig voorbij zie komen." Het kopen van een tatoeagemachine en iemand daarmee tatoeëren is in Nederland niet verboden. Een tatoeëerder met een winkel moet een vergunning hebben.

Bron(nen):   Spits      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik vraag me werkelijk af wat mensen bezielt die een tatoeage laten zetten. Je krijgt van de natuur een prachtig lijf en wat doe je ermee? Je gaat dat lijf verminken. Sommige mensen, zoals Ben Saunders, hebben die tatoeages zelfs in hun hals en gezicht, of op hun handen.

  Wil je er met alle geweld ordinair en bedreigend uitzien? Neem dan vooral een forse tatoeage. Losers vind ik het, allemaal.

 2. FlyByNight

  Wat een onzin.
  Mensen komen er zelf wel achter dat het een echt vak is.

  Ik vertaal het even naar wat anders;

  Feestjes waarop tussen een drankje en een sigaret even snel een kastje wordt getimmerd, komen steeds vaker voor. Dit stelt Ed van Tholli van de Nederlandse Bond van Timmermannen. “Thuis timmeraars doen maar wat en hebben geen idee waar ze mee bezig zijn. Het is een gevaar voor de goede smaak.”

  Voor 5 euro heb je op internet al een hamer waarmee je kunt Timmeren. Henk Schaaffmicher, de beroemde Timmerman, ziet dat vooral jongeren de hamers kopen: “Vandaag of morgen volgt er een explosie van één of andere ondeugdelijk soort van kastje En wie krijgen de schuld? Wij, de Timmermannen die zich aan oneindig veel constructieregels moeten houden en keurig een vergunning hebben, terwijl duizenden mensen thuis zelf timmeren. Het enige wat mensen straks horen, is dat zo’n slecht lelijk kastje door een timmerman komt. De hele timmer-industrie zal dan boeten. Als dit zo doorgaat, wordt het de ondergang van de timmer branche.”

  De wildgroei is voor het Landelijk Centrum Hamers en Spijkers (LCHS) geen aanleiding om richtlijnen op te stellen. “De laatste tijd horen we wat meer geruchten erover; deze houden we in de gaten. Maar we hebben niet de indruk dat het zoveel gebeurt als beweerd wordt. Exacte cijfers hebben we niet.”

  Shaaffmicher krijgt juist elke week wel iemand in zijn winkel met een echt fout kastje. Hetzelfde geldt voor Van Tholli: “De kwaliteit is vreselijk slecht”, zegt Van Tholli. “Ze vragen me om er nog wat van te maken. En dan heb ik het nog niet eens over de Kastjes die fout gespijkerd zijn waarbij de spijkers te diep zitten of de gaten van fout spijkeren die ik regelmatig voorbij zie komen.”

  Het kopen van een hamer en iemand daarmee zelf timmeren is in Nederland niet verboden. Een Timmerman met een winkel moet een vergunning hebben.

  • Jannie Ooms

   Slaat nergens op natuurlijk, maar wel een leuk stuk. Goed voor een glimlach!

   (in antwoord op FlyByNight)

Reacties niet toegestaan